ßßß Cookit - przepis na Łosoś w oregano z batatowymi frytkami

Łosoś w oregano z batatowymi frytkami

nazwa

Wykonanie

Kolejny sposób na rybę. Do tego zdrowsza wersja frytek i smaczny obiad gotowy!
Składniki:
· 2 dzwonka łososia
· świeże oregano- kilka gałązek
· sól
· pieprz
· cytryna
· 1 batat
· 3-4 łyżki oleju rzepakowego
· suszone oregano
Łososia skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne przecieramy odrobiną oleju rzepakowego. Układamy na nim łososia. Rybę obkładamy świeżym oregano oraz plasterkami cytryny. Skrapiamy olejem. Pieczemy 20-25 minut, 180 stopni.
Batata obieramy ze skórki, kroimy w zapałkę. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Skrapiamy olejem rzepakowym, doprawiamy solą, pieprzem i suszonym oregano. Pieczemy razem z rybą- ok. 20-25 minut.
Na sos:
· 2 łyżki gęstego jogurtu
· sól
· pieprz
· ząbek czosnku
· 1/2 łyżeczki suszonego oregano
Jogurt doprawiamy solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz oregano. Gotowe!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2013/09/osos-w-oregano-z-batatowymi-frytkami.html