ßßß

Składniki:· 2 dzwonka łososia· świeże oregano- kilka gałązek· sól· pieprz· cytryna· 1 batat· 3-4 łyżki oleju rzepakowego· suszone oreganoŁososia skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne przecieramy odrobiną oleju rzepakowego. Układamy na nim łososia. Rybę obkładamy świeżym oregano oraz plasterkami cytryny. Skrapiamy olejem. Pieczemy 20-25 minut, 180 stopni.Batata obieramy ze skórki, kroimy w zapałkę. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Skrapiamy olejem rzepakowym, doprawiamy solą, pieprzem i suszonym oregano. Pieczemy razem z rybą- ok. 20-25 minut.
Na sos:· 2 łyżki gęstego jogurtu· sól· pieprz· ząbek czosnku· 1/2 łyżeczki suszonego oreganoJogurt doprawiamy solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz oregano. Gotowe!