ßßß
Owsianka z organiczną lucumą w proszku (Feinstoff) na napoju migdałowym (Alpro) podana z karmelem z jamajskim rumem (Grashoff Delikatessen), kiwi, mandarynką i jogurtem bałkańskim
Lucuma to subtropikalny owoc rosnący w dolinach Andów na wybrzeżach Peru oraz w Ekwadorze i Chile. Rośnie na wysokości 1000-2400 metrów.Cajamarca, Ancash, Lima i Ayacucho to główne obszary, w których rosną w Peru drzewa lucumy.Owoc jest bardzo odżywczy, ma dużo karotenu, witaminy B3, błonnika, witamin i minerałów (takich jak np. żelazo). Lucuma jest lubianym smakiem lodów w swoim macierzystym obszarze, a w Peru ten smak jest popularniejszy nawet od smaków znanych na całym świecie, takich jak truskawkowy, czekoladowy i waniliowy.Nieprzetworzony, organiczny proszek z lucumy świetnie sprawdza się w charakterze naturalnego słodzika. Można dodać łyżkę lucumy do deserów czy lodów, a także placków, jogurtu, ciasta czy owsianki.Jej smak i zapach jak dla mnie przypomina jagody Goji, tyle że jest intensywniejszy. Dzisiejsza owsianka była intensywnie owocowa w smaku, a podczas gotowania unosił się przyjemny zapach. Na pewno wypróbuję jej również jako dodatek do twarożku czy omletu. :)Szczęśliwego Nowego Roku!