Wykonanie
Owsianka z organiczną lucumą w proszku (Feinstoff) na
napoju migdałowym (Alpro) podana z karmelem z jamajskim
rumem (Grashoff Delikatessen),
kiwi,
mandarynką i
jogurtem bałkańskim
Lucuma to subtropikalny
owoc rosnący w dolinach Andów na wybrzeżach Peru oraz w Ekwadorze i
Chile. Rośnie na wysokości 1000-2400 metrów.Cajamarca, Ancash, Lima i Ayacucho to główne obszary, w których rosną w Peru drzewa lucumy.
Owoc jest bardzo odżywczy, ma dużo karotenu, witaminy B3, błonnika, witamin i minerałów (takich jak np. żelazo). Lucuma jest lubianym smakiem
lodów w swoim macierzystym obszarze, a w Peru ten smak jest popularniejszy nawet od smaków znanych na całym świecie, takich jak
truskawkowy,
czekoladowy i
waniliowy.Nieprzetworzony, organiczny proszek z lucumy świetnie sprawdza się w charakterze naturalnego słodzika. Można dodać łyżkę lucumy do deserów czy
lodów, a także placków,
jogurtu, ciasta czy owsianki.Jej smak i zapach jak dla mnie przypomina
jagody Goji, tyle że jest intensywniejszy. Dzisiejsza owsianka była intensywnie owocowa w smaku, a podczas gotowania unosił się przyjemny zapach. Na pewno wypróbuję jej również jako dodatek do
twarożku czy omletu. :)Szczęśliwego Nowego Roku!