ßßß Cookit - przepis na WEGAŃSKIE KNEDLE ZIEMNIACZANE

WEGAŃSKIE KNEDLE ZIEMNIACZANE

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj jedne z ulubionych knedli, czyli knedle ziemniaczane. W dodatku wegańskie, z mąki kokosowej i semoliny (moje ulubione połączenie) i nadziane śliwkami. Podane w towarzystwie twarożku z namoczonymi suszonymi figami, dodatkowo posłodzonego ekologicznym złotym syropem, słodkich pestek granatu, orzechów włoskich (do których dopiero dzisiaj się przekonałam) oraz kremu kasztanowego od Bonne Maman.
A właśnie - odkryłam świetne organiczne bakalie, orzechy i przyprawy angielskiej firmy Crazy Jack, które smakują naprawdę dobrze. Chyba znów zacznę lubić niektóre suszone owoce, za którymi niegdyś nie przepadałam. Polecam!
Wegańskie knedle ziemniaczane ze śliwkami podane ze słodkim figowym twarożkiem, pestkami granatu, kremem kasztanowym i ekologicznymi orzechami włoskimi
Vegan Potato dumplings stuffed with plums served with sweet fig quark, pomegranate seeds, chestnut cream and organic walnut pieces
/przepis własny/
180 g utłuczonych ziemniaków
60 g semoliny
10 g mąki kokosowej
szczypta soli
łyżeczka syropu z kwiatu kokosa
dwie małe śliwki
Ziemniaki wymieszać za pomocą widelca z mąką kokosową, solą i semoliną.
Następnie przełożyć ciasto na stolnicę i ugniatać aż do połączenia się składników.
Na koniec dodać syrop i ponownie zagnieść.
Oprószonymi mąką dłońmi odrywać kawałki ciasta, do środka wkładać po kawałku śliwki, zlepiać i formować kulki.
Gotować około 7 minut od wypłynięcia na powierzchnię.
Wyjąć, udekorować i podawać.
Smacznego!
Źródło:http://poraneknaslodko.blogspot.com/2014/10/dzisiaj-jedne-z-ulubionych-knedli-czyli.html