Wykonanie

Placuszki z
serka capri i
mąki jaglanej podane z
wiśniami,
jogurtem śmietankowym i kremem
pomarańczowo-
daktylowymPlacuszków z
serka "Capri" (czy "Capreggio") spróbowałam dzisiaj po raz pierwszy. Wcześniej, podczas wakacji w Ligurii, miałam okazję zasmakować oryginału -
serka caprino fresco . Oczywiście nasza polska
podróbka nie smakuje tak dobrze jak oryginał (tamten wyrabiany jest z
mleka koziego), ale pancakes wyszły i tak bardzo smaczne. Podobne trochę do serniczków, z tą różnicą, że ich smak był bogatszy, bo w końcu ten
serek to taki tłustszy, smaczniejszy
twaróg śmietankowy. Po prostu rozpływały się w ustach! A do tego jeszcze
miodowy posmak :) Zdecydowanie do powtórzenia. :)



/1 porcja/150 g
serka typu włoskiego a'la caprino fresco50 g
mąki jaglanejłyżka
syropu daktylowegoszczypta
soliłyżeczka
miodu drahimskiego1/3 łyżeczki
proszku do pieczeniajajkoolej do smażenia (u mnie
ryżowy)Wszystkie składniki połączyć za pomocą widelca. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni, na małym ogniu przez około 4 minut z każdej strony. Po tym czasie zdjąć z patelni, udekorować i podawać.Smacznego!