ßßß Cookit - przepis na PLACUSZKI Z SERKA TYPU WŁOSKIEGO

PLACUSZKI Z SERKA TYPU WŁOSKIEGO

nazwa

Wykonanie

Placuszki z serka capri i mąki jaglanej podane z wiśniami, jogurtem śmietankowym i kremem pomarańczowo-daktylowym
Placuszków z serka "Capri" (czy "Capreggio") spróbowałam dzisiaj po raz pierwszy. Wcześniej, podczas wakacji w Ligurii, miałam okazję zasmakować oryginału - serka caprino fresco . Oczywiście nasza polska podróbka nie smakuje tak dobrze jak oryginał (tamten wyrabiany jest z mleka koziego), ale pancakes wyszły i tak bardzo smaczne. Podobne trochę do serniczków, z tą różnicą, że ich smak był bogatszy, bo w końcu ten serek to taki tłustszy, smaczniejszy twaróg śmietankowy. Po prostu rozpływały się w ustach! A do tego jeszcze miodowy posmak :) Zdecydowanie do powtórzenia. :)
/1 porcja/
150 g serka typu włoskiego a'la caprino fresco
50 g mąki jaglanej
łyżka syropu daktylowego
szczypta soli
łyżeczka miodu drahimskiego
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
jajko
olej do smażenia (u mnie ryżowy)
Wszystkie składniki połączyć za pomocą widelca. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni, na małym ogniu przez około 4 minut z każdej strony. Po tym czasie zdjąć z patelni, udekorować i podawać.
Smacznego!
Źródło:http://poraneknaslodko.blogspot.com/2014/07/594-placuszki-z-serka-capri-herbaty.html