Sernik gryczany z ekologicznym kakao i daktylami nadziany powidłami śliwkowymi i orzechami pecan/1 porcja//PRZEPIS WŁASNY/50 g kaszy gryczanej (pół woreczka)szczypta soliłyżeczka pasty waniliowejłyżka kakaołyżka cukru pudru trzcinowegoduża łyżka powideł śliwkowychjajkokilka orzechów pecankilka daktyli125 g twarogu mielonego (pół kostki)Kaszę przepłukać, ugotować wg przepisu na opakowaniu.Po ostudzeniu (u mnie leżała w lodówce przez calą noc) rozdrobnić za pomocą widelca z twarogiem, jajkiem, solą, cukrem i pastą waniliową.Dodać kakao i wymieszać.Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni.Część masy przelać do kokilki, włożyć powidła, orzechy i część daktyli, przykryć pozostałą częścią.Na wierzchu ułożyć pozostałe pokrojone daktyle.Zapiekać przez ok. 25 minut (u mnie tryb "ciasto")Ostudzić i podawać z dowolnymi dodatkami.Smacznego!