ßßß
Od dziś przez cały tydzień trwa Festiwal Dyni - będzie zdrowo i pomarańczowo :-). Nie ukrywam, że za dynią w daniach wytrawnych nie przepadamy. Niestety, ale zupa z dyni i inne dania na ostro u nas odpadają. Ale słodkie placuszki? Czemu nie? Są przepyszne :-).Składniki:600 g miąższu z dyni2 duże jajka100 - 150 g mąki pszennej (lub więcej, do związania gęstego ciasta)szczypta soliPonadto do podania:cukier puder do posypaniapowidła śliwkoweDynię obrać, wydrążyć. Miąższ z surowej dyni zetrzeć na drobnej tarce lub po prostu zmiksować na dyniowe puree. Dodać jajka, mąkę pszenną (mąki dodaję mniej, gdy dynia jest starta; kiedy jest w postaci puree dodaję jej więcej - ilość mąki zawsze należy dostosować do gatunku dyni, niektóre nie potrzebują jej dużo), szczyptę soli, dobrze wymieszać.Smażyć na rozgrzanej patelni, na oleju rzepakowym, z obu stron, na złoty kolor. Odsączyć na papierowym ręczniczku. Podawać z cukrem pudrem i/lub z powidłami śliwkowymi.Uwaga: do placuszków w celu podniesienia walorów smakowych można dodać drobno posiekaną cebulkę (jak do placków ziemniaczanych),Smacznego :-).