Wykonanie
Mimo tego, że chlebek bez problemu można wyjąć z naczynia i jeść bez użycia sztućców...to jednak wolę jeść go łyżeczką :) Co do smaku...nic dodać, nic ująć. Perfekcyjny. Po prostu.
Chlebek kukurydziany z kawałkami
czekolady i mini
bananami podany z
serkiem śmietankowymChocolate chip cornbread with mini
bananas served with cream cheese
Składniki:70 g
mąki kukurydzianej70 ml
jogurtu naturalnegoszczypta
soli1/2 łyżeczki
imbirupłaska łyżka czipsów
czekoladowychłyżka
oleju (dowolnego, u mnie rzepakowy)łyżka
syropu klonowego1/2 łyżeczki
sody oczyszczonejjajko2 mini
bananyPrzygotowanie:Łączymy wszystkie składniki oprócz czipsów
czekoladowych i
bananów za pomocą miksera na gładką masę. Ciasto powinno być dość gęste. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni. W naczyniu układamy pokrojone w plasterki
banany, połowę czipsów
czekoladowych, a następnie rozprowadzamy po nich ciasto. Na wierzchu ozdabiamy pozostałą
czekoladą i zapiekamy aż do zarumienienia. U mnie trwało to ok. 15 minut (u mnie tryb "ciasto" = grzanie górne + dolne + wentylator).Smacznego!