Wykonanie
Chciałam stworzyć coś, co smakowałoby jak makowiec...i wyszło! Krążki były delikatne i kruche, mocno
makowe, a w dodatku bardzo sycące. Co do niespodzianki to nie jest za specjalnie udana, bo testowałam patelnię, która była nagrodą za udział w konkursie. Muszę jeszcze z nią trochę poćwiczyć. Mimo to dodaję zdjęcie ;D
Biszkoptowe krążki
makowe z
mąki graham podane z
figami i
serkiem wiejskim



Koślawe serducho :)MAKOWE KRĄŻKI
BISZKOPTOWE /1 porcja/Skladniki:4 łyżki
maku (40 g)2 kopiaste łyżki
mąki graham
jajkołyżka
cukru pudru trzcinowegokilka kropli aromatu do makowca1/3 łyżeczki
proszku do pieczeniałyżka
mlekasólPrzygotowanie:1.
Mak zalać wrzątkiem centymetr powyżej jego wysokości i zostawić na około godzinę.2.
Żółtko oddzielić od
białka.
Białko ubić na sztywno z połową
cukru pudru i
solą.3.
Żółtko ubić na jasną i puszystą masę z resztą
cukru i
mlekiem, połączyć z
makiem.4.
Mąkę przesiać z
proszkiem do pieczenia i dodać do masy wraz z aromatem.5. Do ubitego
białka wlewać powoli masę
żółtkową i delikatnie wymieszać
łopatką. Wciąż mieszając, stopniowo wsypywać
mąkę.Piec w nagrzanej i natłuszczonej "pączkownicy" około 5 minut.Smacznego!