Wykonanie
Kolejne
lody domowe. Po lodach
ananasowo-
bazyliowych zrobiłam
czereśniowe bo akurat miałam dużo tych pysznych
owoców. W połączeniu z
cynamonem i odrobiną
likieru cytrynowego wyszły cudowne!Misa maszynki znowu się mrozi a ja zastanawiam się jakie
lody ukręcę następnym razem. Macie jakieś życzenia w tym temacie?Jeśli ktoś woli albo może jeść tylko
lody bezmleczne, z samych
owoców, to polecam
sorbet truskawkowy - wystarczy zamrozić
owoce a
potem z kilka chwil zrobić pyszny
lodowy deser.

czas przygotowania: 20 minut + 30 minut ukręcania + czas chłodzeniaskładniki na ok. 12 gałek:300 g dojrzałych ciemnych
czereśni, waga po wydrylowaniusok z 1 niedużej
cytryny40 ml
wody130 g
cukru20 g glukozy w proszku250 ml
maślanki2 łyżki
likieru cytrynowego limoncello1 płaska łyżeczka mielonego
cynamonu200 ml
śmietanki kremówki 30%


Jak zrobić
lody czereśniowe?
Owoce opłukałam, osuszyłam i wydrylowałam. Wrzuciłam do rondelka, wlałam
wodę,
sok z cytryny, wsypałam
cukier i gotowałam 10 minut. Ugotowane zblendowałam i przetarłam przez sito dla pewności, że nie ma w
masie większych kawałków. Dosypałam glukozę, wymieszałam i odstawiłam do zamrażarki na godzinę, dwie, żeby dobrze schłodzić.Zimną masę
owocową zmiksowałam z zimną
maślanką,
cynamonem i limoncello. Mocno schłodzoną
śmietankę ubiłam na sztywno, połączyłam delikatnie z
owocowo maślankowa częścią. Włączyłam maszynkę do
lodów, której misa chłodziła się w zamrażarce ok. 24 godziny. Kiedy mieszadło zaczęło się kręcić powoli wlałam płynną mieszankę wszystkich składników.
Lody kręciły się ok. 30 minut.Po ukręceniu
lody są dość miękkie, ale można je od razu podać. Ja wolę mocniej mrożone więc przełożyłam je szybko do pojemnika, zamknęłam i włożyłam do zamrażarki na 1-2 godziny żeby lepiej zamarzły. Jeśli przygotujecie
lody wcześniej, np. poprzedniego dnia, to radzę wyjąć pojemnik z nimi z zamrażarki na ok. 15-20 minut przed planowanym podaniem żeby nieco zmiękły bo inaczej bardzo ciężko będzie je porcjować.Jeśli nie macie maszynki do
lodów to płynną masę przelejcie do szczelnie zamykanego pojemnika i mroźcie kilka godzin w zamrażarce. Co godzinę, dwie, trzeba masę zmiksować żeby rozbić powstające kryształki
lodu.
