Wykonanie
Pycha! Nie sądziłam, że
sorbet z
czereśni może być aż tak dobry! A ten jest pyszny i do tego bije inne na głowę! A to tylko kilka prostych i szczególnie teraz, dostępnych składników. To świetny pomysł na deser na upalny weekend, który właśnie się zaczął. Prosty przepis na
sorbet z
czereśni o gładkiej, miękkiej konsystencji i mało słodkim, znakomitym smaku. Robię go już po raz drugi i zawsze znika w kilka chwil. Dla mnie hit tego lata! :DSkładniki:800 g wydrylowanych
czereśni1/2 szklanki gorącej
wody4,5 łyżki
cukrusok z 1/2
cytrynyPrzygotowanie:
Cukier rozpuścić w gorącej wodzie. Odstawić do ostygnięcia.
Czereśnie zalać
sokiem z cytryny i zmiksować blenderem na gładką i jednolitą masę. Następnie przetrzeć dokładnie przez sito by oddzielić skórki (nie konieczne, jeśli ktoś lubi
sorbet z całych
owoców, ale
sorbet nie straci na smaku, a będzie miał gładszą i przyjemniejszą konsystencję).
Wodę z
cukrem wlać do
czereśni. Całość wstawić na minimum kilka godzin do lodówki. (Masa po wyjęciu z lodówki może posiadać na wierzchu
galaretkę, będącą
wynikiem pektyn w owocach. W takim wypadku masę należy tylko wymieszać łyżką do uzyskania jednolitej konsystencji, nie ściągamy
galaretki).Masę przelać do maszynki do
lodów i postępować wg jej instrukcji. Gotowe
lody przelać do pojemnika i zamrozić. Przed podaniem rozmrażać około 15-20 minut aż odrobinę zmiękną.