ßßß Cookit - przepis na Sorbet czereśniowy

Sorbet czereśniowy

nazwa

Wykonanie

Pycha! Nie sądziłam, że sorbet z czereśni może być aż tak dobry! A ten jest pyszny i do tego bije inne na głowę! A to tylko kilka prostych i szczególnie teraz, dostępnych składników. To świetny pomysł na deser na upalny weekend, który właśnie się zaczął. Prosty przepis na sorbet z czereśni o gładkiej, miękkiej konsystencji i mało słodkim, znakomitym smaku. Robię go już po raz drugi i zawsze znika w kilka chwil. Dla mnie hit tego lata! :D
Składniki:
800 g wydrylowanych czereśni
1/2 szklanki gorącej wody
4,5 łyżki cukru
sok z 1/2 cytryny
Przygotowanie:
Cukier rozpuścić w gorącej wodzie. Odstawić do ostygnięcia.
Czereśnie zalać sokiem z cytryny i zmiksować blenderem na gładką i jednolitą masę. Następnie przetrzeć dokładnie przez sito by oddzielić skórki (nie konieczne, jeśli ktoś lubi sorbet z całych owoców, ale sorbet nie straci na smaku, a będzie miał gładszą i przyjemniejszą konsystencję).
Wodę z cukrem wlać do czereśni. Całość wstawić na minimum kilka godzin do lodówki. (Masa po wyjęciu z lodówki może posiadać na wierzchu galaretkę, będącą wynikiem pektyn w owocach. W takim wypadku masę należy tylko wymieszać łyżką do uzyskania jednolitej konsystencji, nie ściągamy galaretki).
Masę przelać do maszynki do lodów i postępować wg jej instrukcji. Gotowe lody przelać do pojemnika i zamrozić. Przed podaniem rozmrażać około 15-20 minut aż odrobinę zmiękną.
Źródło:http://jedzeniezpasja.com/1_5_144_sorbet-czeresniowy.html