ßßß Cookit - przepis na Dżem czereśniowy

Dżem czereśniowy

nazwa

Wykonanie

Z przetworów czereśniowych robiłam dotychczas tylko kompot . Ale w tym roku zrobiłam też porcję dżemu na spróbowanie. Ponieważ 2 łyżki nie chciały się już mieścić do żadnego słoiczka, wylądowały na kanapkach. Poezja smaku - dżem z czereśni jest pycha! Polecam. Z podanej porcji wyszły mi 3 słoiki 400ml.
Składniki:
1 kg wypestkowanych czereśni
2 niepełne szklanki cukru
1/2 szklanki wody
1 konfiturex
sok z połowy cytryny
Sposób przyrządzenia:
1. Wydrylowane czereśnie wsypujemy do garnka, wlewamy pół szklanki wody i chwilę smażymy, mieszając od czasu do czasu. Wsypujemy konfiturex, dokładnie mieszamy i smażymy 1-2 mniuty od zagotowania.
2. Dodajemy cukier i sok z cytryny, całość smażymy i mieszamy 5-10 minut.
3. Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy wieczka i stawiamy słoiczki do góry nogami. Dżemu nie pasteryzujemy.
Smacznego!!!
Źródło:http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2013/07/dzem-czeresniowy.html