Wykonanie
Z
przetworów czereśniowych robiłam dotychczas tylko kompot . Ale w tym roku zrobiłam też porcję
dżemu na spróbowanie. Ponieważ 2 łyżki nie chciały się już mieścić do żadnego słoiczka, wylądowały na kanapkach. Poezja smaku -
dżem z
czereśni jest pycha! Polecam. Z podanej porcji wyszły mi 3 słoiki 400ml.
Składniki:1 kg wypestkowanych
czereśni2 niepełne szklanki
cukru1/2 szklanki
wody1 konfiturexsok z połowy
cytrynySposób przyrządzenia:1. Wydrylowane
czereśnie wsypujemy do garnka, wlewamy pół szklanki
wody i chwilę smażymy, mieszając od czasu do czasu. Wsypujemy konfiturex, dokładnie mieszamy i smażymy 1-2 mniuty od zagotowania.2. Dodajemy
cukier i
sok z cytryny, całość smażymy i mieszamy 5-10 minut.3. Gorący
dżem przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy wieczka i stawiamy słoiczki do góry nogami.
Dżemu nie pasteryzujemy.Smacznego!!!