Wykonanie
1 kg
cukrusok z 1
cytryny1 litr
wodyKwiaty trzeba zbierać w suchy, najlepiej
słoneczny dzień i gdzieś się doczytałam, że najlepiej takie, które są w początkowej, a nie w końcowej fazie kwitnięcia. Niestety ja zbierałam w dzień po deszczu i nie było
słonecznie. Po przyniesieniu kwiatów do domu, należy je rozłożyć delikatnie, by umożliwić wszystkim żyjącym na kwiatkach mieszkańcom - ewakuację. Następnie, ja bezpośrednio nad naczyniem w którym gotowałam
syrop, odcinałam kwiaty bzu tak, by było jak najmniej zielonych gałązek.Zagotowujemy
wodę z
cukrem i
sokiem z cytryny. Tą gorącą miksturą zalewamy kwiaty. Przykrywamyi odstawiamy na 2 dni - ja odstawiłam do lodówki. Następnie odcedzamy
syrop i przelewamy do np. słoiczków i jeśli chcemy przechowywać długo
syrop należy go zapasteryzować. Możemy zagotować go tuż przed wlaniem do butelek albo zagotować słoiki juz z
syropem. Po otwarciu
syrop należy przechowywaćw lodówce.W podobny sposób możemy przygotować również inne
syropy, np. z mniszka lekarskiego, który również ma wiele właściwości leczniczych . Qulinarna Ania :)