Wykonanie
Lawenda znana jest ze swoich właściwości leczniczych.
Między innymi pomaga w stanach napięcia nerwowego, stresu, dolegliwościach żołądkowych na tle nerwowym. Działa uspokajająco, przeciwskurczowo, antyseptycznie, wspomaga także trawienie. Dlatego też, kiedy zobaczyłam przepis na
syrop z lawendy stwierdziłam: "dlaczego nie?". Przepis okazał się strzałem w dziesiątkę, a
syrop podbił moje
serce.
Syrop idealnie komponuje się w połączeniu z mocno schłodzoną gazowaną
wodą mineralną jako orzeźwiająca lemoniada w gorące dni. Świetnie również sprawdza się jako dodatek do
herbaty.Składniki:3 łyżki suszonych kwiatów lawendy (do kupienia w aptece lub w sklepie zielarskim)250 g
cukru1
cytryna250 ml
wodyPrzygotowanie:
Cytrynę sparzamy, osuszamy i kroimy na pół. Wyciskamy do miseczki sokDo garnka wlewamy 250 ml
wody, wsypujemy 250 g
cukru i wrzucamy wyciśnięte połówki
cytryny (miąższ ze skórką). Całość zagotowujemy i zdejmujemy garnek z ogniaDo gorącego
syropu dodajemy suszone kwiaty lawendy oraz wyciśnięty
sok z cytryny. Pozostawiamy do ostudzeniaPo ostudzeniu
syrop lawendowy przecedzamy przez sitko, przelewamy do czystej butelki i zakręcamy. Chłodzimy w lodówce.
Syrop należy przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu 2-3 tygodni
Syrop podajemy z mocno schłodzoną gazowaną
wodą mineralną. Ilość
syropu dozujemy według uznania, w zależności od tego jak słodką chcemy uzyskać lemoniadę.
Syrop można też dodać do
herbaty.Źródło: Świat Kobiety, nr 2/2013Smacznego!Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebook'u