ßßß
Składniki:ok. 40-50 kwiatostanów czarnego bzu1 litr wody1 kg cukrupół cytryny pokrojonej na plasterkisok z 1 cytryny* zamiast dwóch ostatnich składników można użyć 40 g kwasku cytrynowegoPrzygotowanie:Zebranych kwiatów nie myjemy (żeby zachować cenny pyłek), tylko delikatnie rozsypujemy na wcześniej rozłożonych gazetach/ prześcieradle i pozostawiamy na ok. pół godziny, w ten sposób pozbędziemy się robaczków. Oczyszczone kwiaty przekładamy do dużego słoja.Wodę zagotować z cukrem, dodać sok i plasterki cytryny (lub kwasek cytrynowy). Kwiaty od razu zalać wrzącym syropem, odstawić na 2-4 dni (codziennie mieszać). Po tym czasie przecedzić wywar przez gazę, kwiaty wyrzucić, a syrop rozlać do wyparzonych butelek.Zaleca się pasteryzowanie syropu przez ok. 20 min. (najwygodniej w piekarniku w temp. 110 ° C - termoobieg).Wiem, że niektórzy przed zalaniem kwiatów odstawiają syrop cukrowy do wystygnięcia, a dopiero tuż przed rozlaniem do butelek gotują wywar, ale wg mnie powyższa metoda jest wygodniejsza.