ßßß Cookit - przepis na Syrop z kwiatów czarnego bzu

Syrop z kwiatów czarnego bzu

nazwa

Składniki

Wykonanie

Kolejny syrop leczniczy (po tym z mniszka lekarskiego), który poratuje nas w przypadku infekcji górnych dróg oddechowych – przeziębień, zapalenia migdałków, zapalenia krtani lub grypy. W zasadzie to już ostatni dzwonek na zbiory kwiatów czarnego bzu i sporządzenia niezwykle aromatycznego, bardzo smacznego syropu na zimę, dlatego czym prędzej wybierz się do lasu lub na wieś (koniecznie w słoneczny dzień, w godzinach przedpołudniowych) po dojrzałe, w pełni rozwinięte kwiaty, bo niedługo zaczną opadać i będzie po... kwiatach :)
Składniki:
ok. 40-50 kwiatostanów czarnego bzu
1 litr wody
1 kg cukru
pół cytryny pokrojonej na plasterki
sok z 1 cytryny
* zamiast dwóch ostatnich składników można użyć 40 g kwasku cytrynowego
Przygotowanie:
Zebranych kwiatów nie myjemy (żeby zachować cenny pyłek), tylko delikatnie rozsypujemy na wcześniej rozłożonych gazetach/ prześcieradle i pozostawiamy na ok. pół godziny, w ten sposób pozbędziemy się robaczków. Oczyszczone kwiaty przekładamy do dużego słoja.
Wodę zagotować z cukrem, dodać sok i plasterki cytryny (lub kwasek cytrynowy). Kwiaty od razu zalać wrzącym syropem, odstawić na 2-4 dni (codziennie mieszać). Po tym czasie przecedzić wywar przez gazę, kwiaty wyrzucić, a syrop rozlać do wyparzonych butelek.
Zaleca się pasteryzowanie syropu przez ok. 20 min. (najwygodniej w piekarniku w temp. 110 ° C - termoobieg).
Wiem, że niektórzy przed zalaniem kwiatów odstawiają syrop cukrowy do wystygnięcia, a dopiero tuż przed rozlaniem do butelek gotują wywar, ale wg mnie powyższa metoda jest wygodniejsza.
Źródło:http://www.cookierenka.com/2015/06/syrop-z-kwiatow-czarnego-bzu.html