Wykonanie
Uwielbiam domowej roboty skórki są bardziej aromatyczne i miękkie nie to co kupne. Owszem można kupić świetne i ekologiczne, ale za 100 g trzeba zapłacić 10 zł :/. Dlatego też zachęcam do własnoręcznego ich wykonania. Można je przechowywać naprawdę długo na dole lodówki w zamkniętym słoiczku. Kiedyś zrobiłam zbyt dużą ilość
skórki pomarańczowej i
powiem szczerze, że używałam ją ok. roku czasu :). Miała taki sam smak i aromat jak zaraz po wykonaniu i nie zmarnował się ani gram.
Składniki :2
cytryny (u mnie 14 szt.)1 szklanka
cukru kryształu1 szklanka
wodyOpis wykonania :1.
Cytrynę szorujemy szczoteczką pod bieżącą
wodą i sparzamy wrzątkiem. Dzielimy na 4 części, delikatnie ściągamy skórkę. Skórki zalewamy szklanką
wody i gotujemy ok. 10 minut na dużym ogniu. Odcedzamy i studzimy. Następnie za pomocą noża wycinamy albedo czyli białą część. .
2. Ja dzielę skórki na połowę jedne kroje
potem w drobna kostkę, a druga część kroję w poprzeczne paseczki . Jedne służą jako dodatek, drugie do dekoracji :). Oba rodzaje skórek wkładam do osobnych garnczków, na 2
cytryny zalewam jedną szklanką
wody i zasypuje 1 szklanką
cukru. Gotuje do uzyskania gęstego
syropu, ok. 30 minut. Odcedzam i wkładam do słoika. Przechowujemy w lodówce.