Wykonanie
Już kilka, albo kilkanaście
razy uległam przepisom Beatki. Tym razem postanowiłam skorzystać z jej rad i zrobić
syrop z
czereśni. No może nie do końca
syrop, a coś pomiędzy
sokiem a
syropem. Wykorzystałam końcówkę zawartości 2 skrzynek i wyszła mi jedna buteleczka pysznego
napoju. Będzie w sam raz na jesień do
herbatki lub po prostu z
wodą.

Składniki:350 ml
wody700 g
czereśni (waga z pestkami)250 g
cukrusok z połowy
cytrynyWykonanie:
Czereśnie umyć. Wydrylować na garnkiem, tak aby sok, który wypływa podczas drykowania się nie zmarnował. Zaogotować
wodę. Wrzątkiem zalać
czereśnie i ponownie zagotować. Jak tylko
woda zacznie ponownie wrzeć, zdjąć garnek z gazu. Przykryć i odstawić na kilka godzin.
Owoce wyłożyć na sitko (ja dodatkowo wykładam sitko gazą). Dokładnie odcedzić
owoce (można lekko wycisnąć, ale uważamy aby sok nie zrobił się mętny). Dodajemy
sok z cytryny i
cukier. Gotujemy przez kilka minut, ściągamy szumowiny i wlewamy
syrop do gorących, wyparzonych butelek. Szczelnie zamykamy.

/wydrukuj przepis/