Wykonanie
Jajka lubimy i jadamy pod każdą postacią. Smażone, zapiekane albo gotowane w różnym stopniu. Te ugotowanego na twardo często podaję z jakimś dodatkiem, farszem. Ponieważ mamy wiosenną aurę i można już na spacerze nazbierać dzikich, młodziutkich, jadalnych roślinek więc postanowiłam wykorzystać je do przygotowania zielonego kremu, którym przybrałam połówki jaj. Świetne dania na śniadanie albo do podania na imprezie czy świątecznym
stole.Nie znasz się na dziko rosnących roślinach? Przygotuj
jajka z zielonym kremem zrobionym z ogólnie uprawianych i dostępnych
ziół.

Skąd pochodzi i jakie ma zalety
sól himalajska?
Sól himalajska to dość popularny ostatnio u nas rodzaj
soli. Pochodzi z najwyższych gór, Himalajów, a konkretnie ze wschodniego pasma Karakorum z terenu Pakistanu. Wydobywa się ją z głębokości 400-600 m, ponoć nadal ręcznie. Następnie płucze w wodzie i suszy na słońcu. Pierwotnie jest zwartym kryształem, dopiero po wydobyciu i osuszeniu kruszy się ją odpowiednio. Jeszcze niedawno ta
sól o pięknym, różowym kolorze była podawana tylko na królewskich stołach. Według badań naukowców jest najczystszą ze wszystkich wydobywanych
soli. Zawiera aż 84 minerały w formie koloidalnej, pierwiastki niezbędne do dobrego funkcjonowania naszego organizmu. Występują w postaci bardzo drobnych i doskonale przyswajalnych cząsteczek. Kolor, m
soli himalajskiej, mniej lub bardziej różowy, zależy od naturalnej zawartości żelaza. Nie jest rafinowana ani sztucznie wybielana. Używanie
soli himalajskiej zamiast sztucznie produkowanego białego chlorku
sodu pozwala uzupełniać niedobory mikroelementów w naszej codziennej diecie.Wiosenne
jajka z kremem z pokrzywy, czosnaczka i
sera koziegoczas przygotowania: ok. 15 minut + czas chłodzenia
jajekskładniki:6
jajekgarść
młodych listków pokrzywy zwyczajnejgarść
młodych listków czosnaczka pospolitego2-3 łyżeczki
majonezu domowego3 łyżeczki
groszku konserwowego30 g dość suchego
twarogu koziegodo smaku -
pieprz czarny świeżo mielony
sól himalajska różowa Santedo dekoracji - pędy gwiazdnicy pospolitej,
pomidorki koktajlowe

Jajka umyłam, ugotowałam na twardo. Po ugotowaniu zostawiłam do wystudzenia w zimnej wodzie. Obrałam ze skorupek. Pięć przekroiłam na połówki, ostatnie wrzuciłam do pojemnika blendera.Liście pokrzywy i czosnaczka dokładnie umyłam, osączyłam. Pokrzywę przełożyłam na sito, przelałam wrzącą
wodą, dokładnie osuszyłam. Liście dodałam do
jajka w pojemniku. Dołożyłam także
groszek i pokruszony
twaróg kozi. Zmiksowałam na gładki krem. Doprawiłam do smaku
solą himalajską i
pieprzem, ponownie zmiksowałam.Krem nałożyłam do rękawa cukierniczego i wycisnęłam porcje na połówki
jajek. Przybrałam kawałeczkami
pomidorków koktajlowych, odrobiną pokruszonego
sera i szczytami pędów gwiazdnicy. Podałam zaraz po przygotowaniu.
