Wykonanie
Na wielkanocnym
stole nie może zabraknąć
jajek w kilku wersjach. Dzisiaj proponuję
jajka z dodatkiem
grzybów i
orzechów. Bardzo smakowity farsz dobrze do nich pasuje - jest nieco pikantny, lekko chrupiący i pyszny. U nas takie
jajka mają duże powodzenie i wszystkim smakują.U nas będą jeszcze na pewno różne inne
jajka,
między innymi
jaja faszerowane smażone, podawane na ciepło bo też są pyszne!
Jajka z pikantnym i chrupiącym farszem
grzybowymczas przygotowania: ok. 10-15 minut + czas studzeniaskładniki:8 świeżych
jajek kurzych125 g świeżych boczniaków1/3 łyżeczki posiekanej
ostrej papryczki2 czubate łyżki posiekanych
orzechów włoskich1-2 łyżki posiekanej
natki pietruszki2-3 łyżeczki
majonezudo smażenia - 1 łyżka
olejudo smaku -
sól,
pieprz mielony czarny


Czy na pewno wiesz jak ugotować
jajka na twardo?Ugotowałam kilka jaj na twardo i schłodziłam zalewając zimną
wodą żeby skorupka łatwiej dała się obrać. Ostudzone obrałam.
Grzyby oczyściłam dokładnie i posiekałam drobno. Tak sam posiekałam kawałeczek
ostrej papryczki,
orzechy włoskie oraz
natkę pietruszki. Na patelni rozgrzałam
olej. Wrzuciłam
grzyby i papryczkę, smażyłam mieszając kilka minut aż zmiękły i odparował nadmiar
wody. Usmażone
grzyby ostudziłam. Wykorzystałam
młode boczniaki hodowlane więc nie musiałam długo ich smażyć. W przypadku
grzybów dzikich trzeba je dusić dodatkowo przynajmniej kilka minut bo są twardsze.Do zimnych
grzybów dodałam
orzechy,
natkę i trochę
majonezu - tylko tyle żeby związał masę, zlepił ją trochę. Doprawiłam do smaku
solą oraz
pieprzem.
Jajka poprzekrawałam na połówki. Na każdą nałożyłam czubatą łyżkę farszu
grzybowego. Tak przygotowane
jajka ułożyłam na półmisku, wierzch posypałam jeszcze odrobiną posiekanej
natki pietruszki. Takie
jajka z boczniakami możne podać od razu po przygotowaniu albo schłodzić dodatkowo w lodówce. Jeśli mają postać w lodówce radzę przykryć je folią spożywczą żeby nie obeschły.
