Wykonanie
            Kiedy kilka dni temu weszłam do sklepu 
rybnego zobaczyłam piękne, świeże 
pstrągi łososiowe. Aż mi się pysk ucieszył bo miałam ogromną ochotę na pyszną 
rybę. Żarłoczek lubi 
pstrągi więc wiedziałam, że też chętnie zje.Kupiłam taką dorodną sztukę ważącą nieco ponad 1 kg i w głowie już kiełkował mi pomysł na danie. U nas na świątecznym 
stole na pewno jak zwykle będzie tradycyjny smażony 
karp, ale myślę, że tak przygotowany 
pstrąg też by pasował do świątecznego menu i dlatego polecam Wam ten przepis. Zamiast 
ryżu czerwonego możecie użyć brązowego.Zobacz także przepis na Zielonego 
łososia
czas przygotowania : ok. 45 minutskładniki na 3-4 porcje :1 
pstrąg łososiowy o wadze ok. 1 kg80 g czerwonego 
ryżu3-4 większe 
pieczarkikawałek niezbyt grubego 
pora, dł. ok. 8-10 cm1 łyżka 
masła klarowanego2 łyżeczki 
soku z cytryny1 
żółtko jajka kurzego2 łyżki 
migdałów obranych i posiekanych grubodo smaku - 
sól, 
pieprz biały mielony

sposób przygotowania : 
rybę oczyściłam - wypatroszono mi ją w sklepie więc tylko oskrobałam łuseczki. Umyłam dokładnie usuwając jeszcze oczy i skrzela. Przy pomocy 
ostrego cienkiego noża wycięłam 2 duże filety. Najpierw nacięłam skórę wzdłuż grzbietu 
ryby a 
potem delikatnie oddzielałam 
mięso zsuwając nóż po szkielecie. Z filetów odcięłam też płetwy i szczypcami usunęłam ości znajdujące się w 
mięsie wzdłuż środkowej linii fileta. Z głowy, szkieletu i tych wszystkich odciętych dla wyrównania kawałeczków radzę ugotować 
wywar na zupę.
 Ryż
Ryż przepłukałam, zalałam ok. 3/4 szkl. 
wody i gotowałam kilka minut aż zmiękł. Odcedziłam. 
Pieczarki i 
pora dokładnie oczyściłam. 
Pora pokroiłam w cienkie półplasterki a 
grzyby w drobną kostkę. Na patelni mocno rozgrzałam 
masło. Wrzuciłam 
pieczarki i chwilę smażyłam aż nieco odparowały. Dodałam 
pora i smażyłam jeszcze chwilę. Przestudziłam. Zawartość patelni połączyłam z ugotowanym 
ryżem, 
żółtkiem i 
sokiem z cytryny. Doprawiłam do smaku 
solą oraz 
pieprzem i dokładnie wymieszałam.Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia i posmarowałam go lekko 
olejem. Filety z 
pstrąga oprószyłam 
solą i 
białym pieprzem. Na desce ułożyłam jeden filet, skórą do dołu. Na 
rybę nałożyłam grubą warstwę farszu i przykryłam drugim płatem 
ryby tak żeby skóra była na wierzchu. Delikatnie związałam całość sznureczkiem kuchennym w kilku miejscach. Tak przygotowany pakunek przełożyłam na naszykowaną blaszkę. Skórę 
ryby w wierzchu też posmarowałam 
olejem.Blachę wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C, grzanie góra/dół. Piekłam 20 minut, ale na kilka minut przed końcem włączyłam termoobieg.Upieczoną 
rybę przełożyłam na półmisek i dopiero na nim pokroiłam poprzecznie na porcje. Podałam z surówką.

