ßßß Cookit - przepis na Kaczka pieczona z pomarańczami i imbirem

Kaczka pieczona z pomarańczami i imbirem

nazwa

Wykonanie

Wigilia już za chwilę i pewnie menu na kolację już macie zaplanowane. Ale trzeba też pomyśleć co podać na obiad w pierwszy czy drugi dzień Świąt. Może namówię Was na upieczenie pysznej kaczki z pomarańczami ? Długo pieczona jest mięciutka a słodkie cytrusy i przyprawy dodają jej mnóstwo aromatu i smaku. Polecam serdecznie bo jest cudowna i niezwykła !
Zobacz też przepis na Kaczkę faszerowaną z jabłkami i grzybami
czas przygotowania : ok. 4 godziny + czas marynowania
składniki :
1 sprawiona kaczka ok. 2,5 kg
3 pomarańcze
1 jabłko
1,5 łyżeczki soli
1,5 łyżeczki mielonego imbiru
1 łyżeczka suszonego, zmielonego czosnku
1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego
1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
sposób przygotowania : kaczkę umyłam, osuszyłam i usunęłam resztki pierza. Odcięłam szyjkę i przycięłam skrzydła zostawiając tylko najgrubszą ich część, tę pierwszą od tułowia. Wycięłam gruczoł kuprowy - można odciąć cały kuper, ale niektórzy go lubią.Przyprawy suche wymieszałam i natarłam nimi tuszkę zarówno w środku jak i z wierzchu. Tak przygotowaną kaczkę zostawiłam w szczelnie przykrytej misce, w chłodnym miejscu, na ok. 24 godziny.
Pomarańcze wyszorowałam i dwukrotnie sparzyłam gorącą wodą. Jedną pokroiłam w plasterki, drugą w dużą kostkę razem ze skórką a z trzeciej wycisnęłam sok. Jabłko dobrze umyłam i pokroiłam na podobnej wielkości kawałki usuwając gniazdo nasienne. Do środka zamarynowanej kaczki włożyłam kawałki jabłka i pomarańczę pokrojoną w kostkę, upychając je dobrze. Zabezpieczyłam otwór przy kuperku spinając go wykałaczkami i związując sznurkiem. Kaczkę ułożyłam piersiami do góry w brytfance. Naczynie wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 st. C z włączonym termoobiegiem i piekłam ok. 20 minut aż skórka zaczęła się lekko złocić a tłuszcz wytapiać. Większą część tego tłuszczu zlałam a kaczką polałam sokiem pomarańczowym i obłożyłam plasterkami pomarańczy. Brytfankę przykryłam i zmniejszyłam temp. piekarnika do 150 st. C, już bez termoobiegu. Tak piekłam ok. 2,5 godziny. Po tym czasie zdjęłam przykrycie, polałam sosem z dna i piekłam jeszcze ok. 30-45 minut aż skórka mocno się zrumieniła.
Można taką kaczuszkę upiec w naczyniu żaroodpornym albo na blaszce a przykryć dużym arkuszem folii aluminiowej zabezpieczając brzegi żeby kaczka nie wysychała i za szybko nie zbrązowiała.
Upieczona kaczkę pokroiłam i podałam z kluseczkami.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2014/12/kaczka-pieczona-z-pomaranczami-i-imbirem.html