ßßß Cookit - przepis na Purée z selera i ziemniaków

Purée z selera i ziemniaków

nazwa

Wykonanie

Purée to znakomity dodatek obiadowy. Podane z sosem, gładkie, kremowe... I wcale nie musi być z ziemniaków albo nie tylko z nich. Doskonale nadają się wszystkie warzywa korzeniowe, które można wykorzystywać pojedynczo albo łączyć ze sobą uzyskując nowy smak i kolor.
Ja purée podaję do duszonego albo pieczonego mięsa z gęstym sosem bo takie zestawienie najbardziej nam pasuje. Ale pasuje także do innych dań, oczywiście jeśli się je lubi.
Zobacz przepis na Dorsza smażonego z boczniakami i puree z marchewki
czas przygotowania :
składniki :
ok. 500 g ziemniaków
ok. 200 g selera korzeniowego
ok. 300 ml mleka
1-2 łyżki masła
do smaku - sól, pieprz biały mielony
sposób przygotowania : ziemniaki i selera dokładnie oczyściłam - obrałam i umyłam. Pokroiłam na kawałki podobnej wielkości, nie za duże. Wrzuciłam do garnka, zalałam mlekiem i na małym ogniu gotowałam aż warzywa były zupełnie miękkie. Trzeba kontrolować ilość płynu żeby nic się nie przypaliło i gdyby mleko mocno odparowało to można go jeszcze troszkę dolać.
Mięciutkie warzywa najpierw rozdrobniłam tłuczkiem do ziemniaków a następnie całość przetarłam przez sito. To dało mi pewność, że nie będzie w purée żadnych grudek. Przetartą masę ponownie podgrzałam dodając masło i doprawiłam solą oraz pieprzem. Gęstość można kontrolować albo dłużej podgrzewając i odparowując albo dodając nieco więcej mleka. Trzeba tylko pilnować i nie przypalić. Można dodać także do smaku nieco świeżo startej gałki muszkatołowej, ale ta przyprawa lepiej pasuje do purée z samych ziemniaków.
Podałam zaraz po przygotowaniu z duszonymi policzkami wołowymi w gęstym, warzywnym sosie.
Przyglądając się zdjęciu można odnieść wrażenie, że puree wcale nie jest takie bardzo gładkie, ale wierzcie mi, że takie przetarte ma naprawdę kremową konsystencję.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2014/11/puree-z-selera-i-ziemniakow.html