Wykonanie
Dawno nie piekłam
ciasteczek, prawda ? Dobrze jest
mieć w domu zachomikowane jakieś pudełko pełne chrupiących małych słodkości, ale niestety Żarłoczki wszystko wyjadły...Ponieważ nie było w domu nic słodkiego a ja nie miałam ochoty na nic bardziej skomplikowanego więc powstały kruche
ciastka z pekanami bo właśnie te
orzechy miałam pod ręką. Można użyć zwykłych
orzechów włoskich albo nie dodawać żadnych -
ciasteczka i tak będą pachnące i pyszne.

czas przygotowania : 20 minut + czas chłodzenia ciasta + czas pieczeniaskładniki :200 g
mąki pszennej krupczatki325 g
mąki pszennej luksusowej200 g
masła albo
margaryny150 g
cukru pudru1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/3 łyżeczki miałkiej
soli50 g melasy z
cukru trzcinowego3
żółtka3 łyżki gęstej
śmietany 18 %ok. 150 g łuskanych
orzechów pekan


sposób przygotowania : do miski przesiałam obie
mąki,
cukier puder,
proszek do pieczenia i
sól. Dodałam pokrojone na nieduże kawałki zimne
masło i roztarłam rękami aż nie było widać kawałków tłuszczu. Można też składniki posiekać, ale mnie jest wygodniej rozetrzeć je rękami. Dodałam melasę,
żółtka oraz
śmietanę i zagniotłam elastyczne ciasto. Uformowane w dysk zawinęłam w folię spożywczą i schowałam do lodówki na godzinę.Schłodzone ciasto zagniotłam lekko żeby nadać mu plastyczność. Podzieliłam na nieduże kawałki, wielkości małych
orzechów włoskich, uformowałam w kulki. Kuleczki ułożyłam w odstępach 3-4 cm na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Spłaszczyłam wszystkie pomagając sobie tłuczkiem do
mięsa maczanym w
mące żeby ciasto się do niego nie przyklejało. W każde
ciasteczko wcisnęłam delikatnie połówkę
orzecha pekan.Zobacz jak zrobić
ciasteczka używając tłuczka do
mięsaPiekłam 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C, grzanie góra dół. Po upieczeniu zostawiłam na blasze do wystudzenia. Z podanej ilości składników wyszło mi 55
ciasteczek średnicy 5-6 cm.
