ßßß
sposób przygotowania : do miski przesiałam obie mąki, cukier puder, proszek do pieczenia i sól. Dodałam pokrojone na nieduże kawałki zimne masło i roztarłam rękami aż nie było widać kawałków tłuszczu. Można też składniki posiekać, ale mnie jest wygodniej rozetrzeć je rękami. Dodałam melasę, żółtka oraz śmietanę i zagniotłam elastyczne ciasto. Uformowane w dysk zawinęłam w folię spożywczą i schowałam do lodówki na godzinę.Schłodzone ciasto zagniotłam lekko żeby nadać mu plastyczność. Podzieliłam na nieduże kawałki, wielkości małych orzechów włoskich, uformowałam w kulki. Kuleczki ułożyłam w odstępach 3-4 cm na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Spłaszczyłam wszystkie pomagając sobie tłuczkiem do mięsa maczanym w mące żeby ciasto się do niego nie przyklejało. W każde ciasteczko wcisnęłam delikatnie połówkę orzecha pekan.Zobacz jak zrobić ciasteczka używając tłuczka do mięsaPiekłam 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C, grzanie góra dół. Po upieczeniu zostawiłam na blasze do wystudzenia. Z podanej ilości składników wyszło mi 55 ciasteczek średnicy 5-6 cm.