ßßß Cookit - przepis na Ryba na piątek. Dorada pieczona na warzywach

Ryba na piątek. Dorada pieczona na warzywach

nazwa

Wykonanie

Znowu ryba na obiad ? U nas takiego marudzenia nie ma, wręcz przeciwnie. Lubimy ryby, ale jemy je stanowczo za rzadko więc może czas to zmienić ?
Doradę upiekłam z warzywami jakie akurat miałam w domu - pracy przy takim daniu mało a i zmywania niewiele. Ryba z pieca to dobry pomysł na mało skomplikowany obiad, z którego przygotowaniem poradzi sobie każdy. Tak, wiem, zniechęcają Was ości w całych rybach, ale w taki sposób można upiec też po prostu kawałek świeżego łososia.
Jedliście pieczoną makrelę ? To smaczna, chociaż tłusta, ryba.
Dorada pieczona z warzywami
czas przygotowania : ok. 1 godziny
składniki :
2 duże dorady, ok. 400-500 g każda
1 duża marchewka
kawałek selera korzeniowego
1-1,5 szklanki różyczek brokuła
2 szalotki albo 1 cebula
1 ostra papryczka czereśniowa
kilka łyżeczek oleju albo oliwy
1/4 cytryny
4 łyżki białego, pół wytrawnego wina (można pominąć)
do smaku - sól, pieprz mielony
sposób przygotowania : ryby oczyściłam dokładnie - trzeba je wypatroszyć, oskrobać, usunąć skrzela, ew. także płetwy i oczy. Umyłam je i osuszyłam. Tuszki nacięłam w kilku miejscach aż do ości żeby przyprawy lepiej dotarły do mięsa, natarłam solą i pieprzem. W nacięcia z jednej strony powtykałam cienkie pół plasterki cytryny.
Warzywa obrałam, oczyściłam. Marchewkę i selera pokroiłam w niezbyt cienkie słupki, szalotkę w piórka a papryczkę w paski. Wymieszałam wszystkie warzywa w misce doprawiając je także solą, pieprzem i skrapiając olejem.
Naczynie żaroodporne posmarowałam cienko olejem. Wyłożyłam na dno warzywa a na nich położyłam ryby. Skropiłam winem i przykryłam folią aluminiową. Tak przygotowane naczynie wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piekłam danie ok. 45 minut. Po 30 minutach zdjęłam folię i piekłam do końca bez przykrycia.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2014/10/ryba-na-piatek-dorada-pieczona-na.html