Wykonanie
Znowu
ryba na obiad ? U nas takiego marudzenia nie ma, wręcz przeciwnie. Lubimy
ryby, ale jemy je stanowczo za rzadko więc może czas to zmienić ?Doradę upiekłam z warzywami jakie akurat miałam w domu - pracy przy takim daniu mało a i zmywania niewiele.
Ryba z pieca to dobry pomysł na mało skomplikowany obiad, z którego przygotowaniem poradzi sobie każdy. Tak, wiem, zniechęcają Was ości w całych rybach, ale w taki sposób można upiec też po prostu kawałek
świeżego łososia.Jedliście pieczoną
makrelę ? To smaczna, chociaż tłusta,
ryba.

Dorada pieczona z warzywamiczas przygotowania : ok. 1 godzinyskładniki :2 duże dorady, ok. 400-500 g każda1 duża
marchewkakawałek
selera korzeniowego1-1,5 szklanki różyczek
brokuła2
szalotki albo 1
cebula1
ostra papryczka czereśniowakilka łyżeczek
oleju albo
oliwy1/4
cytryny4 łyżki białego, pół
wytrawnego wina (można pominąć)do smaku -
sól,
pieprz mielonysposób przygotowania :
ryby oczyściłam dokładnie - trzeba je wypatroszyć, oskrobać, usunąć skrzela, ew. także płetwy i oczy. Umyłam je i osuszyłam.
Tuszki nacięłam w kilku miejscach aż do ości żeby
przyprawy lepiej dotarły do
mięsa, natarłam
solą i
pieprzem. W nacięcia z jednej strony powtykałam cienkie pół plasterki
cytryny.Warzywa obrałam, oczyściłam.
Marchewkę i
selera pokroiłam w niezbyt cienkie słupki,
szalotkę w piórka a papryczkę w paski. Wymieszałam wszystkie warzywa w misce doprawiając je także
solą,
pieprzem i skrapiając
olejem.Naczynie żaroodporne posmarowałam cienko
olejem. Wyłożyłam na dno warzywa a na nich położyłam
ryby.
Skropiłam winem i przykryłam folią aluminiową. Tak przygotowane naczynie wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piekłam danie ok. 45 minut. Po 30 minutach zdjęłam folię i piekłam do końca bez przykrycia.