ßßß Cookit - przepis na Ciasto. Śliwki. Puszysty placek drożdżowy z węgierkami i kruszonką

Ciasto. Śliwki. Puszysty placek drożdżowy z węgierkami i kruszonką

nazwa

Wykonanie

Taki zwyczajny placek ze śliwkami upiekłam. Puszyste ciasto, słodkie węgierki i kruszonka - cudownie !
Pięknie jest już podczas pieczenia bo wyrabianie ciasta ręcznie bardzo mnie uspokaja. Potem magia wyrastania i ten zapach jaki wypełnia dom kiedy ciasto jest już w piecu... Zapach domu rodzinnego, ciepła, miłości i serdeczności... Tak zwyczajnie a jednocześnie niezwykle... Lubię piec drożdżowówki .
Masz problem z ciastem drożdżowym albo nie chcesz czekać aż wyrośnie ? Upiecz ucierany Placek ze śliwkami - też jest pyszny !
Placek drożdżowy z węgierkami i kruszonką
czas przygotowania : ok. 30 minut + czas wyrastania + czas pieczenia
składniki :
ZACZYN - 30 g świeżych drożdży
20 g cukru zwykłego
25 g mąki pszennej tortowej
50 ml letniego mleka
CIASTO WŁAŚCIWE - cały zaczyn
225 g mąki pszennej tortowej
250 g mąki pszennej krupczatki
80 g cukru zwykłego
1/5 łyżeczki soli
2 jajka
50 g masła
170 ml letniego mleka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
KRUSZONKA - 60 g masła
60 g zwykłego cukru
30 g mąki pszennej tortowej
70 g mąki pszennej krupczatki
ok. 500-700 g dojrzałych śliwek węgierek
sposób przygotowania : ZACZYN - drożdże rozmieszałam dokładnie w kubeczku z pozostałymi składnikami i odstawiłam na 10 minut aż zaczęły się pienić.
CIASTO WŁAŚCIWE - do miski przesiałam obie mąki z solą. Dodałam cukier. Wlałam zaczyn, resztę mleka, ekstrakt waniliowy, wbiłam jajka i zaczęłam zagniatać ciasto. Gdy składniki połączyły się dobrze nie przerywając wyrabiania powoli wlewałam rozpuszczone, przestudzone masło. Wyrabiałam ciasto ok. 15 minut aż stało się gładkie i odchodziło od miski. Zostawiłam je w niej, przykryłam dobrze i odstawiłam na ok. godzinę, półtorej, żeby wyrosło, podwoiło swoją objętość.
KRUSZONKA - miękkie masło roztarłam rękami z cukrem i mąką na masę, w której nie było widać kawałków tłuszczu. Odłożyłam do lodówki.
Wyrośnięte ciasto lekko zagniotłam i przełożyłam na blachę o wymiarach 22x33 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Można też po prostu wysmarować ją masłem i wysypać bułką tartą. Rozciągając ciasto lekko rękami rozłożyłam je równomiernie na całej powierzchni dna blaszki. Przykryłam ściereczką i zostawiłam do napuszenia na ok. 30 minut - powinno wyraźnie wyrosnąć.
Śliwki opłukałam i dobrze osączyłam. Poprzekrawałam wzdłuż na połówki usuwając pestki. Ułożyłam je gęsto jedna przy drugiej, brzuszkami do dołu, na powierzchni wyrośniętego ciasta, leciutko wciskając w nie. Owoce posypałam zimną kruszonką.
Placek piekłam ok. 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C, grzanie góra/dół, bez termoobiegu. Dobraliśmy się do niego kiedy było jeszcze ciepłe bo takie smakuje nam najbardziej :)
Podane czasy wyrastania ciasta są orientacyjne i zależą od temperatury pomieszczenia, w którym ciasto rośnie.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2014/10/ciasto-sliwki-puszysty-placek-drozdzowy.html