ßßß Cookit - przepis na Domowe przetwory. Dżem truskawkowy z rabarbarem i miętą.

Domowe przetwory. Dżem truskawkowy z rabarbarem i miętą.

nazwa

Wykonanie

Rabarbar nigdy nie znajdował się na liście moich ulubionych warzyw i owoców, ale jego kwaskowy smak czasami jest pożądany. W tym przypadku dodał charakteru dżemowi truskawkowemu . Zapach wzbogaciłam o nutę mięty i całość jest naprawdę bardzo interesująca. Żarłoczek ocenił, że to jeden z najlepszych dżemów jakie robiłam a On przecież się doskonale na tym zna !
Dodatek ziół do słodkich, owocowych przetworów nadaje im nowego wymiaru - Dżem truskawkowy z ananasem i bazylią to najlepszy przykład na pyszny, nowy smak. Fajnym pomysłem jest też dodanie do owoców jakiegoś chrupkiego składnika. Wypróbuj przepis na Dżem truskawkowo-czereśniowy z migdałam i.
czas przygotowania : 15 minut + ok. 60 minut na odstawienie owoców
składniki :
1500 g świeżych truskawek
500 g rabarbaru
700 g zwykłego cukru
2 op. żelfixu 3:1
duża garść liści mięty pieprzowej
Szukasz innych pomysłów na truskawki ?
sposób przygotowania : truskawki opłukałam, usunęłam szypułki a owoce pokroiłam na ćwiartki. Wymieszałam z żelifixem i 600 g cukru. Zostawiłam żeby puściły sok. Rabarbar oczyściłam, przycięłam końce, pokroiłam na nieduże kawałki. Dodałam 100 g cukru, odstawiłam. Miętę opłukałam i osuszyłam.
Do garnka przełożyłam rabarbar i smażyłam 3-4 minuty aż zaczął się rozpadać. Dołożyłam truskawki i na niedużym ogniu doprowadziłam całość do wrzenia. Gotowałam ok. 5 minut zbierając pianę jaka tworzyła się na wierzchu. Zdjęłam garnek z ognia, dorzuciłam posiekaną miętę, wymieszałam.
Gorący dżem nałożyłam do wyparzonych słoików, zakręciłam i zostawiłam do ostudzenia stawiając słoiczki do góry dnem. Z podanej ilości składników wyszło mi 6 słoików poj. 0,3 l i 3 poj. 0,15 l
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2014/07/domowe-przetwory-dzem-truskawkowy-z.html