Wykonanie
Rabarbar nigdy nie znajdował się na liście moich ulubionych
warzyw i owoców, ale jego kwaskowy smak czasami jest pożądany. W tym przypadku dodał charakteru dżemowi truskawkowemu . Zapach wzbogaciłam o nutę
mięty i całość jest naprawdę bardzo interesująca. Żarłoczek ocenił, że to jeden z najlepszych
dżemów jakie robiłam a On przecież się doskonale na tym zna !Dodatek
ziół do słodkich,
owocowych przetworów nadaje im nowego wymiaru -
Dżem truskawkowy z
ananasem i
bazylią to najlepszy przykład na pyszny, nowy smak. Fajnym pomysłem jest też dodanie do
owoców jakiegoś chrupkiego składnika. Wypróbuj przepis na
Dżem truskawkowo-
czereśniowy z
migdałam i.
czas przygotowania : 15 minut + ok. 60 minut na odstawienie
owocówskładniki :1500 g świeżych
truskawek500 g
rabarbaru700 g zwykłego
cukru2 op. żelfixu 3:1duża garść liści
mięty pieprzowejSzukasz innych pomysłów na
truskawki ?sposób przygotowania :
truskawki opłukałam, usunęłam szypułki a
owoce pokroiłam na ćwiartki. Wymieszałam z żelifixem i 600 g
cukru. Zostawiłam żeby puściły sok.
Rabarbar oczyściłam, przycięłam końce, pokroiłam na nieduże kawałki. Dodałam 100 g
cukru, odstawiłam.
Miętę opłukałam i osuszyłam.Do garnka przełożyłam
rabarbar i smażyłam 3-4 minuty aż zaczął się rozpadać. Dołożyłam
truskawki i na niedużym ogniu doprowadziłam całość do wrzenia. Gotowałam ok. 5 minut zbierając pianę jaka tworzyła się na wierzchu. Zdjęłam garnek z ognia, dorzuciłam posiekaną
miętę, wymieszałam.Gorący
dżem nałożyłam do wyparzonych słoików, zakręciłam i zostawiłam do ostudzenia stawiając słoiczki do góry dnem. Z podanej ilości składników wyszło mi 6 słoików poj. 0,3 l i 3 poj. 0,15 l