Wykonanie
Sezon
truskawkowy w pełni...I można z nich wyczarować takie pyszności ;)Ostatnio, w upalną sobotę, wpadliśmy na pomysł smażenia
dżemu. Ponad 30 stopni w cieniu, a w domu to już nie wspomnę... Ale
dżem pychota!!Pierwszy mój w życiu własnoręcznie wykonany
dżem ;)
Składniki:1,7 - 2 kg
truskawek300 g
rabarbaru450 g
cukruPrzygotowanie:
Owoce myjemy i czyścimy.
Rabarbar oczyszczamy z łupki i kroimy na małe kawałeczki.Wszystkie
owoce przekładamy do dużego gara i na ogień ;)Dodajemy 2 łyżki
wody i pozwalamy naszym
owocom spokojnie się gotować.Kiedy już się rozpadną na mniejsze części, dodajemy
cukier i mieszamy.Smażymy około 3 godziny, aż jego wygląd nas zadowoli ;)Gorący przekładamy do wyparzonych słoików, szybko zakręcamy i stawiamy odwrócone, aż do wystudzenia.Tera tylko jeść!!A że znalazłam w domu świeżą bułeczkę
drożdżową...Mniam!!