Wykonanie
Składniki :1 kg
truskawek35 dag
cukruKonfitur-fix na 1 kg
owocówkrople
miętowePrzygotowanie :Umyte, osączone
owoce pokroiłam drobnoZasypałam je odmierzonym
cukrem i
Konfitur-fix, wymieszałam dokładnie -
owoce puściły sokGotowałam około 3-5 min. tak jak napisano na opakowaniu
Konfitur- fixGorące
konfitury przelałam do czystych słoiczków prawie po brzeg, zakryłam dekielkamiDo 2 słoiczków dodałam eksperymentalnie kilka kropel
miętowych.
Konfitura z
miętą ma fajny, orzeźwiający smak. Mam nadzieję, że przetrzyma się w słoiczkach bez kłopotów.Krople
miętowe najlepiej dodawać do odmierzonej porcji
konfitur (i mieszać ), robić to ostrożnie, by nie "przedobrzyć" smaku.
Konfitura będzie do przekładania ciast :)