Wykonanie
Nie lubię stać długo w kuchni, cenię sobie szybkie przepisy, ale i smaczne! Lubię
konfitury długo gotowane, ale sama takich nie robię, tym bardziej, że są pozbawione wartości odżywczych. Dzisiaj przepis na prosty i szybki
dżem truskawkowy z użyciem
konfitur fixu (dostałam w prezencie od firmy Diamant i się polubiliśmy), w którym można wybrać sobie ilość
cukru dodawaną do
owoców.3 słoiczki

1 kg
truskawek450 g
cukrukonfitur-fix
Truskawki umyć, pozbawić szypułek - część
owoców zmiksować blenderem na mus, a część zostawić w całości lub pokrojone na pół.Do garnka wrzucić
owoce,
konfitur-fix i
cukier.Mieszać, co jakiś czas, a po zawrzeniu gotować 3 minuty.Przełożyć do wyparzonych słoiczków i szczelnie zamknąć, odwrócić do góry dnem.
