Wykonanie
Taki zwyczajny a jaki pyszny...
Truskawki,
cukier i cierpliwość podczas gotowania
daje efekt w postaci pysznego
dżemu. Bez sztucznych konserwantów, bez
cukru żelującego, do którego po prostu nie jestem przekonana. Wyszły 3 małe słoiczki, ale jestem zadowolona, bo wiem co w tych słoiczkach jest ;)
Składniki:- 1 kg
truskawek- 400 g
cukruPrzepis.
Truskawki obieramy z szypułek, myjemy. Przekrawamy na pół. Do garnka wlewamy 2 łyżki
wody, wrzucamy
truskawki i
cukier. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 3 godziny, aż
woda odparuje, a
dżem zrobi się gęsty. Polecam gotować przez 2-3 dni, np. po 1 godz. Po otrzymaniu odpowiedniej konsystencji
dżemu, przekładamy go do czystych, wyparzonych słoików. Zakręcamy i odstawiamy do góry dnem. Już ich nie pasteryzuję.Smacznego.źródło: własne
wpis dodaję do akcji: