ßßß Cookit - przepis na Konfitura z truskawek i kwiatów bzu czarnego

Konfitura z truskawek i kwiatów bzu czarnego

nazwa

Składniki

Wykonanie

Smak wczesnego lata zamknięty w słoiczku..
Już same truskawki pachną cudnie, a dodatek kwiatów bzu czanego
pięknie współgra i podkreśla ich smak..piękny duet mówię Wam:)
Zjadłam oczywiście częściowo jeszcze ciepłą konfiturę, ale wyobrażam sobie ten smak zimą..otwieramy słoiczek konfitury i czujemy smak wiosny/lata..
Mam szczęście że w tym roku wiosna opóźniona, nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło:)
Zdążyłam z kwiatami bzu, które zwykle są w maju i znikają szybko.
1kg truskawek
1/2 kg cukru
kwiaty oskubane z 3 dużych baldachów
Truskawki umyć, odszypułkować, odsączyć, podzielić na mniejsze kawałeczki, wsypać do garnka, dodać cukier i zagotować na bardzo małym ogniu pod przykryciem, dorzucić kwiatki bzu (bez łodyżek) i gotować razem około godziny.
Schłodzić wszystko i zostawić na noc.
Na drugi dzień gotować często mieszając, aż zgęstnieje, konfiturę nakładać do wyparzonych słoiczków, zakręcać.
Pasteryzować 15 minut lub gorące zakręcić i odwrócić do góry dnem.
***
Od dziś jestem na Facebooku ( o zgrozo!, a tak się wzbraniałam):)
Zapraszam tutaj: zufikowo .
Jeszcze nie mam skrótu na pasku bocznym,
ale mam nadzieję w najbliższym czasie się z tym uporam.
Miłego dnia!
Źródło:http://zufikowo.blogspot.com/2013/06/konfitura-z-truskawek-i-kwiatow-bzu.html