Wykonanie

Jakiś czas temu chwaliłam się przesyłką od Diamantowej kuchni, a teraz przyszła
pora, by te upominki zacząć właściwie wykorzystywać :-) Sezon
truskawkowy póki co trwa - chociaż pogoda w ostatnich dniach raczej nie sprzyja - więc proponuję
dżem :-) Ten jest dość słodki, ale kawałki
pomarańczy i orzeźwiający sok fantastycznie tę
słodycz przełamują :-) Następnym razem
powiem Wam co zrobiłam z
syropem otrzymanym w procesie przygotowywania
dżemu... a dziś coś pysznego... ;-)SKŁADNIKI3 kg
truskawek2 kg
cukru2 średniej wielkości
pomarańcze1 opakowanie
Konfitur-Fix Diamant

Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i umieszczamy w dużym naczyniu przesypując warstwami
cukru. Przykrywamy gazą lub lnianą ścierką i odstawiamy na 24 - 48 godzin, by
cukier całkiem się rozpuścił (co jakiś czas możecie całość delikatnie przemieszać). Następnie powstały
syrop zlewamy (a ja w kolejnym wpisie
powiem Wam co z nim zrobić ;-) ), a
owoce wkładamy do garnka z grubym dnem (będzie ich zdecydowanie mniej niż na początku).
Pomarańcze bardzo dokładnie obieramy usuwając białe błonki, a następnie wycinamy sam miąższ (wycinajcie go bezpośrednio nad garnkiem z
owocami lub nad salaterką żeby nie stracić soku) i dodajemy do
truskawek. Dolewamy 1/2 szklanki
syropu truskawkowego i dodajemy
Konfitur-Fix, całość delikatnie, ale dokładnie mieszamy, a następnie gotujemy 3 - 5 minut aż
dżem wyraźnie zgęstnieje. Pamiętajcie, by podczas całego procesu delikatnie mieszać całość,by nie uszkodzić
truskawek. Gorącą masą napełniamy wyparzone słoiki, zakręcamy i odstawiamy. Jeśli wolicie, to dla pewności, że słoiki dobrze się zamkną możecie pasteryzować włożony do nich
dżem przez 15 - 20 minut.