ßßß Cookit - przepis na Dżem z całymi truskawkami i pomarańczą

Dżem z całymi truskawkami i pomarańczą

nazwa

Wykonanie

Jakiś czas temu chwaliłam się przesyłką od Diamantowej kuchni, a teraz przyszła pora, by te upominki zacząć właściwie wykorzystywać :-) Sezon truskawkowy póki co trwa - chociaż pogoda w ostatnich dniach raczej nie sprzyja - więc proponuję dżem :-) Ten jest dość słodki, ale kawałki pomarańczy i orzeźwiający sok fantastycznie tę słodycz przełamują :-) Następnym razem powiem Wam co zrobiłam z syropem otrzymanym w procesie przygotowywania dżemu... a dziś coś pysznego... ;-)
SKŁADNIKI
3 kg truskawek
2 kg cukru
2 średniej wielkości pomarańcze
1 opakowanie Konfitur-Fix Diamant
Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i umieszczamy w dużym naczyniu przesypując warstwami cukru. Przykrywamy gazą lub lnianą ścierką i odstawiamy na 24 - 48 godzin, by cukier całkiem się rozpuścił (co jakiś czas możecie całość delikatnie przemieszać). Następnie powstały syrop zlewamy (a ja w kolejnym wpisie powiem Wam co z nim zrobić ;-) ), a owoce wkładamy do garnka z grubym dnem (będzie ich zdecydowanie mniej niż na początku). Pomarańcze bardzo dokładnie obieramy usuwając białe błonki, a następnie wycinamy sam miąższ (wycinajcie go bezpośrednio nad garnkiem z owocami lub nad salaterką żeby nie stracić soku) i dodajemy do truskawek. Dolewamy 1/2 szklanki syropu truskawkowego i dodajemy Konfitur-Fix, całość delikatnie, ale dokładnie mieszamy, a następnie gotujemy 3 - 5 minut aż dżem wyraźnie zgęstnieje. Pamiętajcie, by podczas całego procesu delikatnie mieszać całość,by nie uszkodzić truskawek. Gorącą masą napełniamy wyparzone słoiki, zakręcamy i odstawiamy. Jeśli wolicie, to dla pewności, że słoiki dobrze się zamkną możecie pasteryzować włożony do nich dżem przez 15 - 20 minut.
Źródło:http://kuchniaiczary.blogspot.com/2015/06/dzem-z-caymi-truskawkami-i-pomarancza.html