ßßß Cookit - przepis na Dżem truskawkowy

Dżem truskawkowy

nazwa

Wykonanie

Składniki:
1 kg truskawek (oczyszczonych i umytych)
ok 230 g cukru
1 żel-fix do konfitur
Sposób przygotowania:
1. Truskawki rozgnieść lub zmiksować (jeśli ktoś nie lubi kawałków owoców w dżemach). Włożyć do garnka razem z cukrem i żel-fixem.
2. Całość gotować 3-4 minuty cały czas mieszając.
3. Dżem przełożyć do umytych słoików, dobrze zakręcić i odstawić do wystudzenia.
4. Z podanej porcji wyszło mi 5 słoiczków różnej wielkości.
5. Słoiczki można zapasteryzować, wtedy będziemy mieć większą pewność, że dżem się nie popsuje. Choć ja nie pasteryzuję i dżem się dobrze trzyma:)
Smacznego :)
Źródło:http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2012/06/dzem-truskawkowy.html