Wykonanie
Składniki1 kg
truskawek1 kg
cukru żelującego 1:1Przygotowanie
Truskawki dokładnie opłukać, oderwać szypułki, odsączyć na durszlaku.
Owoce pokroić na kawałki, wrzucić do dużego garnka, dodać
cukier żelujący i wymieszać. Przykryć i odstawić do lodówki lub w miarę chłodne miejsce na 4 godziny, w międzyczasie 1-2
razy zamieszać.Zagotować ciągle mieszając, a po zagotowaniu gotować na średnim ogniu jeszcze przez 4 minuty co chwilę mieszając. Od razu przelać do czystych i suchych słoików (do każdego słoika dawać mniej więcej po tyle samo
owoców jak soku), od razu zakręcić.WskazówkiZaraz po ugotowaniu
dżem jest bardzo rzadki, następnego dnia po dokładnym ostudzeniu będzie już wystarczająco gęsty.
Cukier żelujący 1:1 to gotowy produkt składający się z
cukru z dodatkiem pektyny, nie zawiera konserwantów. "1:1" oznacza, że na 1 kg
owoców dajemy 1 kg
cukru żelującego. Dostępne są
cukry żelujące 2:1 i 3:1 gdzie
cukru daje się mniej, odpowiednio dwa
razy lub 3
razy mniej, ale niestety zawierają one konserwanty.Jednorazowo gotujemy tylko 1 kg
owoców.Garnek napełniamy nie wyżej niż do połowy.