ßßß Cookit - przepis na Domowe pieczywo. Chleb pszenny razowy na zakwasie, ze słonecznikiem

Domowe pieczywo. Chleb pszenny razowy na zakwasie, ze słonecznikiem

nazwa

Wykonanie

Lato w pełni. Upał na dworze taki, że nie chce mi się nic gotować a już na pewno nie włączać piekarnik. Ale co zrobić kiedy zachciało nam się prawdziwego, dobrego chleba ? Ano trzeba się poświęcić i upiec. Poświęcenie zaowocowało tym, że wyszedł bardzo smaczny razowy chleb, który jedliśmy już na kolację ze świeżym masłem i dżemem z truskawek .
To chlebek z rodzaju cięższych i mniej puszystych bo jest w nim dużo razowej mąki. Ale taki jest zdrowszy - oczywiście dla tych, którym nie szkodzi duża ilość błonnika i naturalny zakwas.
Zobacz przepisy na inne chleby i bułeczki domowe .
czas przygotowania : ok. 20 godzin
składniki :
ZACZYN - 100 g zakwasu żytniego
160 g mąki pszennej typ 650
160 g mąki pszennej typ 1850
325 ml wody
CIASTO WŁAŚCIWE - cały zaczyn
100 g mąki pszennej typ 650
100 g mąki pszennej typ 1850
40 g melasy z cukru trzcinowego
1 łyżeczka soli
60 g łuskanego słonecznika
do formy - 1 łyżka oleju
3-4 łyżki otrąb
sposób przygotowania : ZACZYN - mąki wsypałam do miski, dodałam zakwas i wodę, wymieszałam. Odstawiłam w szczelnie przykrytej folią spożywczą misce do lodówki na 10 godzin.
CIASTO WŁAŚCIWE - zaczyn wyjęłam z lodówki i zostawiłam na godzinę żeby się ogrzał. Następnie dosypałam mąkę zwykłą i razową, sól oraz dodałam melasę. Zagniotłam ciasto i wyrabiałam je kilka minut. Uformowane w kulę odłożyłam znów w przykrytej misce na ok. 1-3 godziny aż podwoiło swoją objętość. Po tym czasie wyjęłam na blat, odgazowałam naciskając pięścią i rozpłaszczając. Posypałam połową słonecznika, złożyłam jak kopertę i obsypałam resztą ziaren. Ponownie odłożyłam ciasto do miski, złączeniem do góry, i zostawiłam na 1-2 godziny żeby podrosło. Wyrośnięte znów wyjęłam na blat, odgazowałam, złożyłam w kopertę i przełożyłam do formy 22x12 wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami. W foremce ułożyłam złączeniem do dołu. Przykryłam ściereczką i zostawiłam żeby chleb się napuszył na ok. 30 minut.
Piekarnik nagrzałam do 250 st. C wstawiając od razu na dno naczynie z wodą. Do naparowanego piekarnika wstawiłam wyrośnięty chleb w formie. Piekłam 20 minut po czym zmniejszyłam temperaturę do 220 st. C i piekłam dalej ok. 30 minut.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2014/07/domowe-pieczywo-chleb-pszenny-razowy-na.html