ßßß Cookit - przepis na Chleb wieloziarnisty na zakwasie

Chleb wieloziarnisty na zakwasie

nazwa

Wykonanie

Podzielę się z Wami tym chlebem tak jak Marzena Fryszka z Willi tuŻur, o której uroczysku w Borach Tucholskich niedawno pisałam . Jedliśmy go przez trzy dni i zachwycaliśmy się każdą kromką. Pani Marzena przepis dostała od znajomych, razem ze słoikiem zakwasu. W ten sam sposób i mnie obdarowała - bochnem chleba i słoikiem zakwasu. Pierwszy chleb jaki z tego przepisu piekłam wyszedł "prawie" pyszny. Idealnie równy, pięknie urósł, ale ... zapomniałam ile tam miało być soli i chleb był niesłony. Moje słone łzy próbowały ratować jego smak, jedliśmy go ze słonymi wędlinami i słonymi twarożkami pokrytymi osolonymi pomidorami. Bardzo mi szkoda było, że nie był idealny, ale zjedliśmy do ostatniej przylepki.
Chleb w Borach Tucholskich robi się "na szklanki". Ja jednak przeliczyłam wszystko na wagę, by miara zawsze była równa mierze. Z czasem może zacznę ogarniać wersje szklankowe i sama eksperymentować. Tymczasem jednak pakuję w słoik na wynos kolejny zakwas, do koszyka składniki i jadę do koleżanki piec pierwszy chleb w jej nowym domu. Uczcie się piec chleby od chlebowych mistrzów, ale jeśli nigdy żadnego sami nie upiekliście, zróbcie koniecznie ten właśnie na początek. ma sporą szansę podbić Wasze serca i podniebienia :)
Chleb jest wilgotny, pełen treści, z chrupiącą skórką. Dzieci go uwielbiają, a dla mnie właśnie stał się potrawą z "kuchni z serca domu". Pozostaje świeży przez kilka dni i wystarczy go przechowywać przykryty ściereczką. Najlepszy ze świeżym masłem i grubym plastrem osolonego pomidora. Pycha!
500ml wrzącej wody
1 litr wody zimnej wody
30g soli
200g zaczynu z poprzedniego pieczenia chleba LUB zakwasu żytniego*
zaczyn trzeba wyjąć z lodówki 3 godziny przed wyrabianiem ciasta
130g pestek słonecznika
130g pestek siemienia lnianego
50g otrąb żytnich
100g otrąb owsianych
500g mąki pszennej typ 650
250g mąki żytniej razowej typ 2000
250g mąki pszennej razowej typ 2000
W podanej wyżej kolejności wszystkie składniki przełóż do misy robota kuchennego, który będzie mieszał ciasto hakiem. Wyrabiaj na najniższych obrotach ok 20-30 minut. Po wyrobieniu ciasta odłóż z niego 200g jako zaczyn do kolejnego pieczenia i 200g jako zaczyn do oddania w kolejne dobre ręce**.
Wysmaruj masłem 2 blaszki keksowe ok 30x11,5cm (podłużne prostokątne foremki zwężające się ku dołowi). Każdą blaszkę wypełnij ciastem ciut więcej niż do połowy, a na wierzchu posyp otrębami. Ustaw blaszki w ciepłym miejscu i przykryj ściereczką kuchenną.
Aby ciasto mogło swobodnie rosnąć, możesz zrobić z kawałków kartonu ciut wyższą niż keksówki konstrukcję - to na niej oprze się ścierka i nie zaburzy rośnięcia ciasta.
Odstaw chleb do wyrastania na ok 4 do 8 godzin.
UWAGA -> latem ciasto pięknie wyrasta na blacie kuchennym w 4 godziny
Ciasto po wyrośnięciu powinno wypełnić keksówkę. Od razu wstawiamy blaszki do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy ok 60 minut.
UWAGA -> jesienią i zimą wstawiam blaszki z ciastem (i konstrukcją 3 kartony + ścierka) do piekarnika nagrzanego do 30°C. Chleb wyrasta ok. 4-4,5 godziny. Gdy już niemal zupełnie wypełni foremki, usuwam kartony i ścierkę, zwiększam temperaturę do właściwej 180°C (z opcją turbo nagrzewania) i piekę ok 60-65 minut.
Po wyłączeniu piekarnika, pozostaw chleb w uchylonym piecu jeszcze ok 30 minut. Potem wyjmij go z blaszki odwracając do góry dnem. Studź na kratce i krój, gdy już będzie zupełnie zimny. Powodzenia!
* jeśli nie macie zakwasu, popytajcie znajomych, okolicznego piekarza, albo skorzystajcie z zakwasowej mapy Polski - tu zapisują się domowi piekarze, którzy chętnie podzielą się zakwasem. To fantastyczna inicjatywa i koniecznie poszukajcie jakiejś bratniej chlebowej duszy blisko siebie.
** ciasta odłożonego z poprzedniego pieczenia (zaczynu) nie trzeba dokadmiać w trakcie, gdy śpi w lodówce. Należy go wyjąć z lodówki 3 godziny przed kolejnym wyrabianiem ciasta chlebowego. Zaczyn należy zużyć w ciągu max 10-14 dni!
Źródło:http://www.chillibite.pl/2013/08/chleb-wieloziarnisty-na-zakwasie.html