Wykonanie

Od jakiegoś czasu przestałam piec
chleby na drożdżach. Oswoiłam zakwas, mam go zawsze pod ręką. Dziś przedstawiam chlebek
razowy mieszany, na podstawie przepisu znalezionego gdzieś w czeluściach Internetu.

Składniki I etapu:
100 g zakwasu żytniego
100 g
mąki pszennej razowej200 g
maki żytniej razowej130 g letniej
wodyWszystkie składniki wymieszać dodając tyle
wody, aby się utworzyła miękka masa. Przykryć folią spożywczą i pozostawić na noc w temperaturze pokojowej.
*Jeśli chcemy piec
chleb po południu, mieszamy składniki zaczynu rano, a II etap robimy po południu.
Składniki 2 etapu:
1 80 g
mąki pszennej razowej200 g
maki żytniej razowej1,5 łyżeczki
soli100 g uprażonego
słonecznikaletnia
woda
Wykonanie:
Rano mieszamy ze sobą składniki obydwu etapów, dodając tyle
wody, aby powstało luźne ciasto. Pozostawić 10 minut, aby odpoczęło a następnie przełożyć do natłuszczonej i posypanej
otrębami formy. Ja piekę w 2 mniejszych keksówkach.
Ciasto przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 2 , 5-3 godziny
Wierzch
chleba spryskać
wodą, posypać
otrębami lub
płatkami owsianymi.
Piekarnik nagrzać do 230 stopni, wstawić
chleb, obniżyć temp. do 200 stopni. Piec ok. 1 godzinę. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, studzić na kratce.
