ßßß Cookit - przepis na Krewetki z pomarańczami

Krewetki z pomarańczami

nazwa

Wykonanie

Krewetki ... Długo myślałam o nich po prostu "robale" i omijałam szerokim łukiem. Przekonywałam się bardzo powoli jedząc czasami gdzieś podczas warsztatów kulinarnych. Ucząc się jak je oprawić i przygotowywać tak żeby były smaczne zaczęłam postrzegać krewetki bardziej przyjaźnie. W domu pierwsze były po prostu z czosnkiem i papryką - zrobione i jedzone wieczorem więc nawet fotki nie było. Ale smakowały i któregoś dnia okazało się, że znów mam na nie ochotę.
Pomyślałam sobie, że połączenie z owocami musi być udane i takie właśnie było.
czas przygotowania : 15 minut
składniki na 2 nieduże porcje :
250 g krewetek tygrysich, mrożonych
1 łyżki masła klarowanego
1-2 ząbki czosnku
2 szalotki
1 papryczka chili
2 pomarańcze
1-2 łyżeczki soku z cytryny
1 mała łyżeczka mąki ziemniaczanej
natka pietruszki
do smaku - sól, cukier brązowy
sposób przygotowania : kupiłam krewetki mrożone, już oczyszczone. Nie rozmrażałam ich, ale można przelać na sicie gorącą wodą. Szalotki obrałam, pokroiłam w cienkie pół plasterki, obrany czosnek w plasterki a chili pozbawione pestek drobno posiekałam.
Pomarańcze wyszorowałam i sparzyłam. Z jednej otarłam kolorową skórkę. Obie okroiłam ostrym nożem aż do miąższu i trzymając na dłoni wyfiletowałam cząstki owoców. Z pozostałości wycisnęłam resztę soku - zlałam go do miseczki.
W rondlu rozpuściłam masło. Wrzuciłam pokrojone szalotki, czosnek i chili, smażyłam kilka chwil aż zaczęły się rumienić. Dorzuciłam krewetki i wlałam połowę soku z pomarańczy. Smażyłam kilka minut mieszając aż krewetki zmieniły kolor na różowy i zwinęły się. Dorzuciłam cząstki miąższu, dolałam sok cytrynowy i doprawiłam do smaku odrobiną cukru i solą. W reszcie soku pomarańczowego rozmieszałam mąkę ziemniaczaną i mieszając delikatnie wlałam ją do rondla - gotowałam kilka chwil aż sos zgęstniał. Na koniec dodałam ok. 1 łyżki posiekanej natki pietruszki.
Krewetek, nawet tych mrożonych, nie trzeba długo gotować czy smażyć. Mają delikatne mięso i poddane zbyt długiej obróbce robią się gumowate.
Podałam od razu po przygotowaniu ze świeżą bułką.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2014/02/krewetki-z-pomaranczami.html