ßßß
sposób przygotowania : 8 gniazd formy do muffinek posmarowałam wewnątrz masłem. Wyłożyłam je cieniutkimi plasterkami szynki - jeśli plastry są duże to wystarczy po jednym na gniazdo, jeśli mniejsze potrzebne będą dwa.Szalotki obrałam i posiekałam. Na patelni rozpuściłam masło, zeszkliłam szalotkę, dosypałam zamrożony groszek i wlałam kilka łyżek wody. Dusiłam kilka minut aż groszek zmiękł i odparowała woda, przestudziłam.Jajka wybiłam do miski i roztrzepałam lekko z mascarpone. Dodałam ostudzony groszek z cebulką, starty ser, natkę i doprawiłam do smaku. Masę rozdzieliłam równo nalewając do wcześniej naszykowanych foremek.Zapiekałam 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C - trzeba pilnować żeby wierzch się za bardzo nie zrumienił a środek upiekł więc czas pieczenia może być odrobinę krótszy lub dłuższy w zależności od piekarnika.Podałam na gorąco, ale na zimno też są smaczne.