ßßß

Sezon szparagowy najwyższy czas rozpocząć:-)Zachęcam do skosztowania zupy zielonej z dodatkiem szparagów, groszku i pietruszki. Inspirację do jej zrobienia znalazłam w książce Roberta Sowy "Życie kocha jeść". Ekspresowa wręcz receptura, a smak ...Musicie sami ocenić;-)!
Składniki:600 g zielonych szparagów,400 g mrożonego zielonego groszku,2 cebule ( w oryginale były 4 szalotki),1 pęczek natki pietruszki,2 łyżki masła,2 litry bulionu warzywnego,1 mała śmietana 22%,sól i biały pieprz.Przygotowanie:Odkroić zdrewniałe końcówki szparagów i obrać je ( tak jak tutaj ). Na maśle podsmażyć cebulę,dodać groszek i pokrojone szparagi. Wlać bulion i gotować, aż warzywa będą miękkie - około 20 minut. Następnie dodać posiekana natkę pietruszki, przyprawy i całość zmiksować. Jeśli będą wyczuwalne zdrewniałe kawałki to przetrzeć zupę przez sito. Ponownie zagotować, dodać śmietanę i doprawić do smaku. Udekorować przed podaniem kleksem śmietany i natką pietruszki.
Dodane do akcji: