ßßß Cookit - przepis na Makaron gryczany domowy, z truskawkami

Makaron gryczany domowy, z truskawkami

nazwa

Wykonanie

W Polsce uprawia się duży gryki. Okolice Lublina wręcz słyną z tego. Kasza gryczana jest powszechnie znana i używana. Ale kupić makaron gryczany polskiej produkcji jest bardzo trudno - przynajmniej u mnie. W sklepach leży japońska soba i jakiś ekologiczny holenderski a polskiego brak.
Na szczęście mąkę gryczaną kupuję bez problemu i robiłam z niej już różne ciasta czy bliny, zwykle jednak mieszając ją z mąką pszenną. Dziś postanowiłam spróbować zrobić sama właśnie domowy makaron z samej mąki gryczanej.
czas przygotowania : ok. 20 minut
składniki :
2 średnie jajka
160 - 180 g mąki gryczanej + kilka łyżeczek do podsypywania
2 szczypty soli
truskawki
jogurt naturalny
cukier
świeża mięta
sposób przygotowania : mąkę z solą wysypałam na blat tworząc kopczyk z zagłębieniem pośrodku. W to zagłębienie wbiłam jajka i zaczęłam mieszać je widelcem zagarniając mąkę do środka. Gdy widelec nie dawał już razy zagniotłam ciasto rękami - na początku lepi się bardzo, ale po chwili robi się gładkie i odchodzi od dłoni. Podzieliłam je na 2 części i każdą rozwałkowałam podsypując jeszcze obficie mąką - grubość dobierzcie sobie sami bo każdy lubi inne kluski. Z płatów ciasta wycięłam radełkiem długie wstążki.
Makaron wrzucałam na osolony wrzątek i gotowałam dosłownie minutę od ponownego zagotowania. Odcedziłam i już był gotowy do podania.
Umyte i osączone truskawki pokroiłam na kawałki. Jogurt nieco posłodziłam. Listki mięty posiekałam. Na talerz nałożyłam porcje makaronu, polałam jogurtem, posypałam truskawkami i miętą.
Pyszny, letni obiad :)
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2013/06/makaron-gryczany-domowy-z-truskawkami.html