Wykonanie
Schab na święta jest obowiązkowy, przynajmniej u nas. Co prawda zdania na temat czy go nadziewać
owocami czy nie są podzielone, ale zawsze sobie kawałeczek upiekę takiego "dosładzanego" bo lubię :)

składniki:ok.1 , 5
schabu wieprzowego środkowego bez kościok. 150 - 200 g
suszonych morelido smaku:
sól,
pieprz mielony,
tymianek suszony,
czosnek granulowany albo świeży2 łyżki
olejusposób przygotowania:
Schab kupuję w całym, dużym kawałku, bez kości, ale razem z tzw. warkoczem i tłuszczykiem na wierzchu. Taki w/g mnie lepiej nadaje się do pieczenia bo tłuszcz zabezpiecza
mięso przed wyschnięciem w trakcie pieczenia a
potem, jeśli ktoś chce, zawsze można go odciąć i zużyć np.do bigosu. Warkocz też zwykle odcinam, szczególnie jeśli jest duży, i zużywam na zupę.
Mięso do pieczenia myję pod bieżącą
wodą i dokładnie osuszam.
Ostrym wąskim nożem robię nacięcie wbijając go poziomo w środek "oka"
mięsa z obu stron. Nacięcia powinny się m/w spotkać w środku kawałka. W to nacięcie, szer. ok. 2 - 3 cm, wciskam
morele suszone bez pestek, można upychać całe albo pokrojone na mniejsze kawałki. Dociskam je jedną do drugiej aż zapełnię oba otwory. Następnie nacieram
mięso solą,
czosnkiem suszonym albo granulowanym,
tymiankiem i
pieprzem mielonym. Przypraw powinno być dość sporo. Zawijam
schab w folię i odkładam na min. 2 - 3 godziny do lodówki - najczęściej jednak na całą noc. Piekarnik rozgrzewam do 220 st. C a
mięso skrapiam
olejem. Układam je na blasze, warstwą z tłuszcze do góry, i wstawiam do gorącego piekarnika. Piekę tak ok. 20 - 30 min. po czym zmniejszam temp. do 180 st. C, podlewam ok. 1/2 - 3/4 szkl. gorącej
wody i piekę ok. 1 godziny od czasu do czasu polewając
mięso wytworzonym sosem.
Mięso jest dobre gdy wbijemy w nie szpikulec i wypływający sok będzie przeźroczysty. Wyjmuję
mięso, okrywam folią aluminiową i zostawiam do zupełnego ostudzenia.Trzeba pamiętać, że po wyjęciu z piekarnika
mięso w środku dalej się piecze zanim przestygnie więc nie trzeba piec go za długo. Jeśli chcemy podać
schab na gorąco to kroimy plastry najwcześniej po 15 min. od wyjęcia z piecaUżywam do pieczenia
czosnku suszonego, zmielonego albo granulowanego bo tak mi wygodniej.