Wykonanie
            Jedne z niewielu 
śledzi, która na prawdę lubię. Na Wigilii do tego 
ziemniak gotowany w mundurku i już jest pysznie. Ponieważ będzie kilka rodzajów 
śledzików więc każdego szykuję po trochu, z niewielkiej ilości składników, ale można oczywiście ilości zwielokrotnić.

składniki:2 filety 
śledzia marynowanego w occie1/2 
jabłka, użyłam Golden Delicius1 nieduża 
cebulka2 łyżki 
majonezu3 - 4 łyżki 
śmietany1 łyżeczka 
soku z cytrynyświeżo mielony 
pieprz kolorowyew. odrobina 
soli i 
cukru do smakusposób przygotowania: ze 
śledzi ściągnęłam skórę, pokroiłam na kawałki. 
Cebulę i 
jabłko obrałam i pokroiłam w drobną kostkę, wymieszałam z 
sokiem cytrynowym. Dodałam 
majonez i 
śmietanę oraz sporo 
pieprzu, wymieszałam - trzeba spróbować i ew. dodać szczyptę 
cukru czy 
soli. Sos wyłożyłam na 
śledzie, lekko ugniotłam i odstawiłam pod przykryciem, do lodówki, na min. 12 godzin żeby smaki się przegryzły.
