Wykonanie
Jeszcze jeden półmisek
schaby w galarecie bo tak nam zasmakował, że poprzedni zbyt szybko zniknął. Zobaczcie jak łatwo zmienić jakiś składnik na inne danie - wystarczy dodać inną
sałatkę, inaczej pokroić i już mamy coś nowego.
składniki:
schab pieczony w kawałku
marchewkacebula biała
kurki marynowane
koperekmajonezwywar jarzynowy
żelatynakukurydza konserwowajajka na twardosposób przygotowania: 1/2 litra
wywaru z
włoszczyzny (bez
kapusty) doprawiłam do smaku
solą,
pieprzem mielonym i niewielką ilością
octu winnego. Zagotowałam i po zdjęciu z ognia dosypałam 6 małych łyżeczek
żelatyny w proszku (trzeba sprawdzić na opakowaniu jaką ilość producent zaleca na 1 l płynu bo nie zawsze jest tak samo). Mieszałam aż
żelatyna się rozpuściła i odstawiłam do wystudzenia.Jedną
marchewkę obrałam i ugotowałam na pół twardo. Kiedy stygła starłam ją na tarce jarzynowej. Dodałam pół posiekanej
cebuli cukrowej, 6 łyżek odcedzonej
kukurydzy konserwowej i pół słoiczka (0,33l) marynowanych
kurek, również dobrze odcedzonych - małe zostawiłam w całości a większe pokroiłam. Do tego 2 łyżki
majonezu i trochę posiekanego
koperku. Całość wymieszałam i doprawiłam do smaku
solą i
pieprzem.Z kawałka pieczonego
schabu odkroiłam kilka grubszych plastrów - jedno nacięcie docinałam do 3/4 grubości a następne do końca - tak powstały plastry z jakby kieszenią. W tę kieszeń nałożyłam po 2 - 3 łyżeczki sałatki, tyle ile się zmieściło i ułożyłam plastry na półmisku wyłożonym
sałatą tak aby jeden zachodził na drugi.Wokół
schabu poukładałam marynowane
kurki, kawałki
jajka na twardo, kwiatki z plasterków ugotowanej
marchewki . . . - możecie dodać ozdoby jakie chcecie, ale muszą być jadalne :-) Półmisek wstawiłam do lodówki żeby całość się schłodziła.Kiedy galareta zaczęła tężeć polałam nią wszystkie składniki na zimnym półmisku - nabierałam ją łyżeczkę i pomału polewałam z wierzchu uważając żeby dostała się we wszystkie zakamarki. Odstawiłam półmisek na 3 - 4 godziny do lodówki żeby galareta zastygła.