ßßß Cookit - przepis na Kurczak curry w galarecie

Kurczak curry w galarecie

nazwa

Wykonanie

Szukając pomysłu na wykorzystanie mięsa z rosołu, przypomniało mi się jak bardzo lubimy nóżki. Chciałam je nieco urozmaicić, więc zaczęłam kombinować. Curry jest w naszym domu przyprawą w trójce najlepszych, kurczaka curry uwielbiamy, zatem pomyślałam "czemu nie?" i wymyśliłam nową postać tradycyjnego kurczaka w galarecie. Wybaczcie za brak zdjęć pokazujących końcowy efekt, ale jeszcze nie zdążyły stężeć. Myślałam, że są gotowe, wyjęłam jedną i okazało się, że się pospieszyłam. Udało się jednak spróbować (a test jest najważniejszy - inaczej nie dodałabym postu). Bardzo polecam Wam urozmaiconą wersję tradycyjnych nóżek - jest smacznie!
Składniki na 500 ml wywaru (5 filiżanek o pojemności 200 ml wypełnionych do połowy wysokości):
- 500 ml rosołu,
- 5 łyżeczek żelatyny,
- 2 ugotowane w rosole udka kurczaka,
- 1 jajko ugotowane na twardo,
- 2 małe marchewki,
- przyprawy: pieprz, curry.
1. Mięso obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, posypujemy curry (niezbyt dużo, ja użyłam ok. pół łyżeczki). Zamykamy szczelnie w pojemniku i energicznie potrząsamy, by dokładnie pokryło się przyprawą.
2. Jajko dzielimy na 6 równych plasterków. Na dnie każdej filiżanki układamy jeden plasterek. Szósty kroimy w kostkę i zostawiamy.
3. Na jajku układamy po 3-4 kawałki mięsa.
4. Dodajemy pokrojoną w plasterki marchewkę (ok. 4-5 na jedną filiżankę).
5. Rozkładamy pozostałe mięso. Na koniec dodajemy jajko pokrojone w kosteczkę. Przygotowujemy wywar: rosół podgrzewamy, wyłączamy tuż przed rozpoczęciem wrzenia. Warto solidnie go popieprzyć, by galaretka nie była mdła. Dodajemy żelatynę, energicznie mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia.
6. Gorącym wywarem zalewamy filiżanki. Ważne, by równomiernie rozlać.
7. Pozostawiamy do ostudzenia, a następnie wkładamy do lodówki, by stężały. Wyjmujemy z filiżanek dopiero po całkowitym stężeniu. Smacznego!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2012/06/kurczak-curry-w-galarecie.html