Wykonanie
Takie roladki można podać na imprezie jako ciepłą przekąskę. Mogą być także obiadowym czy kolacyjnym daniem. Sprawdzają się również pieczone na grillu - takie uniwersalne i bardzo pyszne danko .
składniki:20 plastrów
chudego boczku wędzonego parzonego30 dkg
wątróbki z kurczaka20
śliwek suszonych b/pestek - lepsze są w tym przypadku kalifornijskie niż polskie wędzone2,5
gruszki3 - 4 łyżeczki mielonej
papryki (ja dałam słodką, ale jeśli ktoś woli może dodać ostrą)3 łyżeczki posiekanego świeżego
rozmarynu1 - 2 łyżki
oleju do posmarowania naczyniado smaku:
sól, ew.
pieprz ziołowy20 wykałaczek lub szpadek do spięcia roladeksposób przygotowania: Plastry
boczku nie mogą być zbyt cienkie bo będą nam się rozrywać podczas zawijania.
Wątróbkę opłukałam, dokładnie osuszyłam i każdą podzieliłam na pół.
Gruszki obrałam, podzieliłam na ósemki, wycięłam gniazda nasienne.
Wątróbkę odrobinę posoliłam i zaręczam, że nie stwardniała. Każdy plaster
boczku posypałam mieloną
papryką,
pieprzem ziołowym i
rozmarynem, ułożyłam przy jednym brzegu kawałek surowej
wątróbki, jedną
śliwkę i ósemkę
gruszki, dokładnie zwinęłam i spięłam wykałaczką. Ułożyłam w żaroodpornym naczyniu leciutko posmarowanym
olejem i zapiekałam przez 15 min. w piekarniku nagrzanym do 220 st. C. Można upiec na ruszcie. Podałam na gorąco.Roladki można przygotować kilka godzin wcześniej a zapiec tuż przed podaniem.