ßßß Cookit - przepis na Wątróbka z owocami zapiekana w boczku

Wątróbka z owocami zapiekana w boczku

nazwa

Wykonanie

Takie roladki można podać na imprezie jako ciepłą przekąskę. Mogą być także obiadowym czy kolacyjnym daniem. Sprawdzają się również pieczone na grillu - takie uniwersalne i bardzo pyszne danko .
składniki:
20 plastrów chudego boczku wędzonego parzonego
30 dkg wątróbki z kurczaka
20 śliwek suszonych b/pestek - lepsze są w tym przypadku kalifornijskie niż polskie wędzone
2,5 gruszki
3 - 4 łyżeczki mielonej papryki (ja dałam słodką, ale jeśli ktoś woli może dodać ostrą)
3 łyżeczki posiekanego świeżego rozmarynu
1 - 2 łyżki oleju do posmarowania naczynia
do smaku: sól, ew. pieprz ziołowy
20 wykałaczek lub szpadek do spięcia roladek
sposób przygotowania: Plastry boczku nie mogą być zbyt cienkie bo będą nam się rozrywać podczas zawijania. Wątróbkę opłukałam, dokładnie osuszyłam i każdą podzieliłam na pół. Gruszki obrałam, podzieliłam na ósemki, wycięłam gniazda nasienne. Wątróbkę odrobinę posoliłam i zaręczam, że nie stwardniała. Każdy plaster boczku posypałam mieloną papryką, pieprzem ziołowym i rozmarynem, ułożyłam przy jednym brzegu kawałek surowej wątróbki, jedną śliwkę i ósemkę gruszki, dokładnie zwinęłam i spięłam wykałaczką. Ułożyłam w żaroodpornym naczyniu leciutko posmarowanym olejem i zapiekałam przez 15 min. w piekarniku nagrzanym do 220 st. C. Można upiec na ruszcie. Podałam na gorąco.
Roladki można przygotować kilka godzin wcześniej a zapiec tuż przed podaniem.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2011/09/watrobka-z-owocami-otulona-boczkiem.html