Wykonanie
Jedne z moich ulubionych muffinek bo z dodatkiem
kakao i soczystych
gruszek, które bardzo lubię w wypiekach i deserach. A że robi się szybko to piekę je często :-)

składniki:1,5 szkl.
mąki pszennej luksusowej (składniki odmierzam szkl. o poj. 250ml)1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody oczyszczonej2 łyżeczki
kakao naturalnego0,5 szkl.
mąki kukurydzianej3/4 szkl.
cukru trzcinowego Demerara1/3 łyżeczki
soli1
jajkokilka kropli
olejku rumowego1/3 szkl.
oleju słonecznikowego1 szkl.
maślanki1 łyżka
soku z cytryny2 niezbyt duże
gruszkisposób przygotowania:
Gruszki umyłam, obrałam, usunęłam gniazda nasienne, miąższ pokroiłam w kosteczkę (potrzebujemy ok. 1 szkl.
owoców),
skropiłam sokiem cytrynowym.Do jednej miski przesiałam obie
mąki razem z
solą,
sodą,
proszkiem do pieczenia i
kakao, dodałam
cukier, wymieszałam. W drugiej misce roztrzepałam
jajko z
maślanką i
olejem, dodałam aromat. Jednym ruchem wsypałam składniki suche, lekko wymieszałam - tylko tyle aby składniki trochę się połączyły (masa ma być grudkowata) - dodałam
gruszki, zamieszałam i wykładałam łyżką porcje masy do foremki wyłożonej papilotkami. Piekłam 20 min. w temp. 170st. C.Po lekkim przestudzeniu można oprószyć
cukrem pudrem albo polukrować, ale nie jest to konieczne i moje nawet nie doczekały się pudrowania bo zniknęły jeszcze ciepłe :-)