Wykonanie
Kasza jaglana jest dużo zdrowsza inne
kasze i
biały ryż. Możemy przyrządzać ją na różne sposoby. Dzisiaj wersja na słodko.

składniki:1/2 szklanki
kaszy jaglanej1 szklanka
mleka1 łyżeczka
cukru waniliowego25 dkg
wiśni2 małe
jabłka3 łyżeczki
cukru trzcinowego Demerara1/4 łyżeczki mielonego
cynamonu1/2 łyżeczki
skrobi ziemniaczanej (
mąki kartoflanej)1 szczypta
solisposób przygotowania:
Kaszę przepłukałam na sicie, zalałam
mlekiem, dodałam szczyptę
soli i
cukier waniliowy, gotowałam na malutkim ogniu, pod przykryciem, aż
kasza wchłonęła cały płyn (ok.15 - 20 min.).
Wiśnie opłukałam, wydrylowałam, posypałam w rondelku
cukrem i
cynamonem, dodałam ok. 0,5 szkl.
wody i gotowałam na małym ogniu 5 min.. Dodałam obrane, pokrojone na ósemki
jabłka, dusiłam jeszcze 2 - 3 min..
Mąkę rozprowadziłam w 3 łyżkach zimnej
wody, dodałam do
owoców, mieszałam aż się zagotowało. Podałam układając na talerzu kopczyki z
kaszy i polewając dookoła sosem z
owocami.