Wykonanie
Mamy weekend, jest sporo wolnego czasu. A jak jest sporo czasu, to jest to świetny pretekst do spędzenia go w kuchni i przygotowania jakiegoś smakołyku, zwłaszcza
ciasta drożdżowego, które wymaga chwili uwagi i odpowiedniego dopieszczenia. Dziś stawiam na odrywane ciasto z dodatkiem duszonych
jabłek. I
powiem Wam, że jeszcze nigdy wcześniej
drożdżowe nie wyszło mi tak delikatne, tak miękkie i tak długo świeże jak to poniższe. Jestem przekonany, że to zasługa mojego robota planetarnego, bo robiłem
drożdżowe drugi raz z jego użyciem i też wyszło niesamowicie delikatne i pulchne. Wcześniej kiedy piekłem coś
drożdżowego, to zwykle szybko twardniało i schło. Na szczęście już więcej się to nie
powtórzy, a moje zamiłowanie do
drożdżowym wypieków zwiększyło się i będzie owocowało kolejnymi pachnącymi dobrociami :)
jabłka:2 duże
jabłka1 łyżka
masła1 łyżka
cukruJabłka obrać ze skórki i pokroić w grube plastry.
Masło rozpuścić na patelni, dodać
cukier, ułożyć plastry
owoców i smażyć na złoty kolor.do posmarowania:2 łyżki
masła1 łyżka
cukru1 łyżeczka
cynamonu1 łyżeczka
cukru waniliowegoMasło roztopić z
cukrem,
cynamonem i
cukrem waniliowym. Gotową mieszanką posmarować rozwałkowane ciasto.ciasto:250 g
mąki60 ml roztopionego
masła1 łyżeczka
drożdży instant100 ml letniego
mleka1 szczypta
soli50 g
cukru1
jajko (+1 do posmarowania)Do letniego
mleka dodać
drożdże, łyżeczkę
cukru oraz łyżeczkę
mąki i dokładnie wymieszać. Całość przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Pozostałą
mąkę przesiać do misy miksera, dodać
cukier,
jajko oraz wyrośnięty zaczyn i wyrobić ciasto hakiem. Następnie dodać roztopione
masło i wyrabiać dalej, aż ciasto uzyska gładką, jednolitą konsystencję i będzie elastyczne. Całość przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 60 minut. Po tym czasie ciasto wyłożyć na oprószony
mąką stół, rozwałkować na duży, poziomy prostokąt i posmarować mieszanką
masła i
cynamonu. Ciasto podzielić kwadraty o
boku równym szerokości brytfanki. Na każdym kwadracie ułożyć po jednym kawałku skarmelizowanego
jabłka. Formę do ciasta posmarować
masłem. Kawałki ciasta z
jabłkiem układać w blaszce tak, aby
owoce znajdowały się po jednej stronie.
Jabłko na ostatnim kawałku ciasta powinno dotykać ścianki formy. Całość przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 20-25 minut. Ciasto przed wstawieniem do piekarnika posmarować roztrzepanym
jajkiem. Piec w 180 º C przez ok. 30 minut. Wystudzić, wyjąć z formy i podawać.Smacznego! :)* przepis pochodzi z bloga kuchniawhisper