ßßß Cookit - przepis na drożdżowy odrywaniec z jabłkami

drożdżowy odrywaniec z jabłkami

nazwa

Wykonanie

Mamy weekend, jest sporo wolnego czasu. A jak jest sporo czasu, to jest to świetny pretekst do spędzenia go w kuchni i przygotowania jakiegoś smakołyku, zwłaszcza ciasta drożdżowego, które wymaga chwili uwagi i odpowiedniego dopieszczenia. Dziś stawiam na odrywane ciasto z dodatkiem duszonych jabłek. I powiem Wam, że jeszcze nigdy wcześniej drożdżowe nie wyszło mi tak delikatne, tak miękkie i tak długo świeże jak to poniższe. Jestem przekonany, że to zasługa mojego robota planetarnego, bo robiłem drożdżowe drugi raz z jego użyciem i też wyszło niesamowicie delikatne i pulchne. Wcześniej kiedy piekłem coś drożdżowego, to zwykle szybko twardniało i schło. Na szczęście już więcej się to nie powtórzy, a moje zamiłowanie do drożdżowym wypieków zwiększyło się i będzie owocowało kolejnymi pachnącymi dobrociami :)
jabłka:
2 duże jabłka
1 łyżka masła
1 łyżka cukru
Jabłka obrać ze skórki i pokroić w grube plastry. Masło rozpuścić na patelni, dodać cukier, ułożyć plastry owoców i smażyć na złoty kolor.
do posmarowania:
2 łyżki masła
1 łyżka cukru
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka cukru waniliowego
Masło roztopić z cukrem, cynamonem i cukrem waniliowym. Gotową mieszanką posmarować rozwałkowane ciasto.
ciasto:
250 g mąki
60 ml roztopionego masła
1 łyżeczka drożdży instant
100 ml letniego mleka
1 szczypta soli
50 g cukru
1 jajko (+1 do posmarowania)
Do letniego mleka dodać drożdże, łyżeczkę cukru oraz łyżeczkę mąki i dokładnie wymieszać. Całość przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Pozostałą mąkę przesiać do misy miksera, dodać cukier, jajko oraz wyrośnięty zaczyn i wyrobić ciasto hakiem. Następnie dodać roztopione masło i wyrabiać dalej, aż ciasto uzyska gładką, jednolitą konsystencję i będzie elastyczne. Całość przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 60 minut. Po tym czasie ciasto wyłożyć na oprószony mąką stół, rozwałkować na duży, poziomy prostokąt i posmarować mieszanką masła i cynamonu. Ciasto podzielić kwadraty o boku równym szerokości brytfanki. Na każdym kwadracie ułożyć po jednym kawałku skarmelizowanego jabłka. Formę do ciasta posmarować masłem. Kawałki ciasta z jabłkiem układać w blaszce tak, aby owoce znajdowały się po jednej stronie. Jabłko na ostatnim kawałku ciasta powinno dotykać ścianki formy. Całość przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 20-25 minut. Ciasto przed wstawieniem do piekarnika posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w 180 º C przez ok. 30 minut. Wystudzić, wyjąć z formy i podawać.
Smacznego! :)
* przepis pochodzi z bloga kuchniawhisper
Źródło:http://www.krainasosny.pl/2015/02/drozdzowy-odrywaniec-z-jabkami.html