ßßß Cookit - przepis na Placek orkiszowo - pszenny z letnimi owocami

Placek orkiszowo - pszenny z letnimi owocami

nazwa

Wykonanie

Z mąką orkiszową dopiero się zaprzyjaźniam. Do niedawna na prawdę ciężko było taką kupić, zresztą inne pełnoziarniste czy gryczaną też. Ale od jakiegoś czasu miły Pan z pobliskiego bazarku zaczął przywozić po kilka na próbę i sam jest zdziwiony jak dobrze mu się sprzedają. Pobliski duży market także rozszerzył swoją ofertę o kilka mącznych "wynalazków" i tam mąka orkiszowa pełnoziarnista kosztuje niecałe 4 zł/kg więc muszę, po prostu muszę, jej używać. Bardzo smakują mi bułeczki z takiej mąki, ale wydawało mi się, że do ciasta, szczególnie ucieranego, może być za ciężka. Zmieszałam ją wiec tym razem ze zwykłą pszenną w stosunku 1 : 1 i ciasto wyszło super - puchate i bardzo smaczne.
składniki:
1 szkl. mąki orkiszowej pełnoziarnistej (składniki odmierzyłam szkl. poj. 250 ml)
1 szkl. mąki pszennej typ 500
5 niedużych jajek
1 szkl. cukru drobnego
1/3 łyżeczki soli
125 g masła albo margaryny
1 łyżeczka esencji waniliowej
2 małe łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek maślanki
owoce - ok. 1/2 kg (wiśnie, borówka amerykańska, morele)
Kruszonka - 30 g masła albo margaryny
4 czubate łyżki cukru
5 czubatych łyżek mąki orkiszowej pełnoziarnistej
dodatkowo: 2 łyżki cukru perlistego
sposób przygotowania: Jajka wybiłam do miseczek oddzielając białka od żółtek, do białek dodałam sól i ubiłam na sztywną pianę. Miękkie masło utarłam z cukrem aż nabrało puszystości i cały czas miksując dodawałam po jednym żółtku. Następnie dosypywałam mąki zmieszane razem ze sobą i proszkiem do pieczenia, dolałam też maślankę i esencję. Wyłączyłam mikser i do masy dołożyłam 3 łyżki piany z białek. Delikatnymi, ale stanowczymi ruchami wmieszałam ją i kiedy ciasto nieco się rozrzedziło dodałam resztę piany i tak samo dokładnie ją wmieszałam. Masę przelałam do formy (u mnie kwadratowa o wymiarach 23 x 23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyłam owoce.
Składniki kruszonki wsypałam do miski i roztarłam palcami. Grudkami posypałam wierzch ciasta. Posypałam je jeszcze cukrem perlistym. Blaszkę wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 170 st. C i piekłam ok. 45 min.. Radzę przed wyjęciem sprawdzić stan ciasta patyczkiem.
Pachniało tak, że z trudem wytrzymałam z krojeniem żeby choć trochę przestygło a potem szybciutko zjadłam kawałek popijając zimnym mlekiem - po prostu pychota !
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2011/08/placek-orkiszowo-pszenny-w-letnimi.html