Wykonanie
Jakoś nie pamiętam z dzieciństwa ciasta z
rabarbarem - Babcia nie piekła takiego na pewno.I ja też omijałam go szerokim łukiem nie bardzo wiedząc jak się do niego zabrać. Ale gdy przyszedł sezon skusiłam się na kilka łodyg z pięknej, zielono różowej sterty na straganie - a co tam! przecież dam radę, nie? I tak powstał prosty placek z
rabarbarem, co którego
będę wracać co roku.

składniki:5
jajek1 i 1/3 szklanki
cukru3 szklanki
mąka pszenna luksusowej2 łyżeczki
proszku do pieczenia200 gram
masła1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego1/2 szklanki
maślanki4-5 dorodnych łodyg
rabarbarukruszonka: 50 gram
masła1/2 szklanki
mąki1/2 szklanki
cukru
sposób przygotowania:
Rabarbar umyłam, osuszyłam, obrałam i pokroiłam na kawałki m/w 2 cm długości. Składniki kruszonki roztarłam palcami aż się połączyły, przesypałam do
torebki foliowej i włożyłam do lodówki.
Jajka ubiłam z
cukrem na puszystą masę. Cały czas ubijając wlałam cienkim strumieniem rozpuszczone, przestudzone
masło. Miksując dodałam
mąkę przesianą z
proszkiem do pieczenia i 2-ma szczyptami
soli. Dolałam też
maślankę i ekstrakt
waniliowy. Ciasto przelałam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, u mnie blacha 25x35cm.. Na wierzchu ułożyłam gęsto kawałki
rabarbaru i posypałam grudkami kruszonki. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 170 st. C i piekłam ok. 45 min.. Było słodko - kwaśno i bardzo pysznie!do odmierzania składników użyłam szkl. poj. 220 ml