ßßß Cookit - przepis na Łatwy placek z rabarbarem

Łatwy placek z rabarbarem

nazwa

Wykonanie

Jakoś nie pamiętam z dzieciństwa ciasta z rabarbarem - Babcia nie piekła takiego na pewno.
I ja też omijałam go szerokim łukiem nie bardzo wiedząc jak się do niego zabrać. Ale gdy przyszedł sezon skusiłam się na kilka łodyg z pięknej, zielono różowej sterty na straganie - a co tam! przecież dam radę, nie? I tak powstał prosty placek z rabarbarem, co którego będę wracać co roku.
składniki:
5 jajek
1 i 1/3 szklanki cukru
3 szklanki mąka pszenna luksusowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 gram masła
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/2 szklanki maślanki
4-5 dorodnych łodyg rabarbaru
kruszonka: 50 gram masła
1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
sposób przygotowania: Rabarbar umyłam, osuszyłam, obrałam i pokroiłam na kawałki m/w 2 cm długości. Składniki kruszonki roztarłam palcami aż się połączyły, przesypałam do torebki foliowej i włożyłam do lodówki. Jajka ubiłam z cukrem na puszystą masę. Cały czas ubijając wlałam cienkim strumieniem rozpuszczone, przestudzone masło. Miksując dodałam mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i 2-ma szczyptami soli. Dolałam też maślankę i ekstrakt waniliowy. Ciasto przelałam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, u mnie blacha 25x35cm.. Na wierzchu ułożyłam gęsto kawałki rabarbaru i posypałam grudkami kruszonki. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 170 st. C i piekłam ok. 45 min.. Było słodko - kwaśno i bardzo pysznie!
do odmierzania składników użyłam szkl. poj. 220 ml
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2011/07/placek-z-rabarbarem.html